Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 26 sep 2018

Moeder deelt: ‘Waarom ik nooit slecht over mijn ex praat’

Ook al heb je inmiddels geen goed woord meer voor hem over; je ex zwart maken tegenover anderen is niet chic en niet fair tegenover jullie kinderen. Tiara Fowler deelt de voogdij over haar kinderen met haar ex-man en hoewel dat niet altijd soepel verloopt, waakt ze ervoor de verbitterde ex te worden.

Rancune

‘Om heel eerlijk te zijn: mijn ex en ik ervaren iedere dag nog strubbelingen’, schrijft Tiara. ‘Sterker nog: we hadden vandaag nog ruzie. Ons liefde was gepassioneerd en toen we uit elkaar gingen, ging dat er even gepassioneerd aan toe. Boven het feit dat we niet altijd samen door een deur kunnen, ben ik teleurgesteld in hem. Ik heb het gevoel dat ik een zwaardere last draag, en dan heb ik het niet alleen over de financiën. Ik heb het over de algemene verantwoordelijkheden die komen kijken bij het ouderschap, en ik geef toe dat ik soms rancune voel. Het is stressvol. Dus ja: soms ben ik een heel gefrustreerde ex-vrouw.’

Toch waakt Tiara ervoor dat ze zich op social media en vooral niet tegenover hun kinderen negatief uitlaat over hun vader. Ze drukt andere moeders op het hart dat ook vooral niet te doen en heeft daarvoor 5 redenen:

1. Je kinderen dragen de helft van zijn DNA

‘Er is vast wetenschappelijk bewijs dat het niet precies de helft is, maarf whatever. Jullie begrijpen m’n punt. Ik heb een kind dat precies op hem lijkt en een kind dat precies op mij lijkt. Het kind dat op hem lijkt is koppig en nieuwsgierig, maar ook belachelijk slim en gevoelig. De kleine terrorist die mijn mini-me is, is sneaky en impulsief, maar houdt intens veel van mensen en wil anderen altijd helpen.

Niemand is perfect en iedereen heeft z’n eigen kwaliteiten. Je kinderen hebben de goede – en slechte eigenschappen overgenomen, dus wanneer je hem zwart maakt, zeg je je kinderen eigenlijk dat degene die hen (mede) gemaakt heeft een vreselijk persoon is. Niet alle kinderen zullen zich dit aantrekken, maar sommigen wel degelijk. Respecteer je kinderen en laat volwassen problemen over aan de volwassenen.’

2. Jij hebt ooit de keus gemaakt met hem te zijn

‘Dat steekt een beetje. Je kan boos en gefrustreerd zijn, maar ooit was er een moment dat je hem geweldig vond en hij precies was wat je wilde. Je partner kiezen is je eigen verantwoordelijkheid. Je bent dus ook verantwoordelijk voor de consequenties. Seks maakt van een jongen nog geen man. Een geboorte maakt van een biologische vader nog geen ‘papa’.

Co-ouderschap is niet makkelijk, maar je hebt ooit het besluit gemaakt zijn kinderen te dragen. Aan het eind van de rit wil je je kinderen aantonen dat je altijd je best hebt gedaan. Dat is het gevolg van je besluit. Soms moet je je trots opzij zetten en de verstandigste zijn.’

3. Zonder hem, was er nooit een hen geweest

‘Dat lijkt misschien hetzelfde punt als nummer één, maar is toch net anders. Ik hoor soms vrouwen wensen dat hun ex nooit geboren was of ze hem nooit hadden ontmoet. Ik zou nooit zoiets zeggen. Ik ben stapeldol op mijn jongens en zonder hem zou ik nooit geweest zijn waar ik nu in het leven sta.

Natuurlijk had ik kinderen kunnen krijgen met iemand anders en was ik op hen net zo verliefd geweest. Maar die kinderen waren dan niet de twee jongetjes die ik nu heb… en dat zijn de jongetjes die ik wil. Hoe gefrustreerd ik ook ben, ik besef dat zonder hem, zij er nooit zouden zijn.’

4. Je groeit ervan

‘Er is niets ter wereld dat een moeder furieuzer maakt dan iemand die haar kostwinning of welzijn van haar kinderen in de weg zit. Negen van de tien keer dat een moeder haar ex zwartmaakt, is dat hij een van die twee in de weg zit. Ik ben nu 2,5 jaar gescheiden, maar er is niets wat me sterker heeft gemaakt dan dat. Niet meer ruzieën met iemand geeft zoveel vrijheid. De vrijheid om een situatie de rug toe te keren, de vrijheid om te lachen om een situatie en over te gaan op de orde van de dag.

Week jezelf los van de woede. Ik weet hoe moeilijk dat is als je het gevoel hebt dat je niet gesteund wordt, maar woede maakt de situatie er niet beter op. Geef niet toe aan het gekibbel. Je krijgt niet opeens wel je zin door publiekelijk slecht over hem te praten. Mensen weten vaak precies hoe de vork in de steel zit zonder dat je het voor ze hoeft te spellen.

5. Je kinderen vormen zelf wel een mening

Houd je rustig: of het op hun 10e, 18e of 30ste is: uiteindelijk zien ze hun vader voor wie hij werkelijk is. Ze zullen waarderen dat je toen niet deed wat je eigenlijk wilde doen. Terwijl je kinderen opgroeien, komen ze er zelf wel achter. Je brengt je kinderen levenslessen bij zonder het te forceren. Je hoeft ze niet bij te brengen dat hun een vader een monster is (zeker wanneer hij dat niet is, maar het gewoon tussen jullie niet meer botert).

Dus aan de single moeders die het iedere dag in hun eentje rooien: we zien je. Aan de vaders die doen wat ze moeten doen en de stand-in vaders die doen wat ze niet verplicht zijn: jullie zijn de beste.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder deelt: ‘Waarom ik nooit slecht over mijn ex praat’
Sluiten