Susan Dalstra
Susan Dalstra Mind 7 dec 2017

10 fijne kersttradities om samen met je moeder te doen

We horen je denken: moet ik naast al die sociale verplichtingen van december nou óók nog eens uitjes plannen met m’n moeder? Geen paniek: deze maand leent zich juist perfect voor een staaltje het nuttige met het aangename verenigen. En het versterkt de band ook nog eens enorm.

Want als je toch kerstinkopen moet doen of een kerstdiner in elkaar moet draaien, kun je er maar beter een feestje van maken. En met wie kan je dat nou beter doen dan met de vrouw die al menig kerstcrisis heeft overleefd en precies weet hoe je het feestseizoen zonder kleerscheuren door komt? Precies. Je mamsie. Daarom: 10 kersttradities om samen met je moeder te delen.

1. From scratch een toetje maken

Je kán natuurlijk gewoon zo’n ijstaart kopen en dan is ook heus iedereen blij, maar nog leuker is het om het toetje zelf te maken. Samen bakken is gezellig want je hebt meteen de gelegenheid om bij te kletsen, je bent lekker mindful bezig en hebt mentale support voor als de hele boel als een pudding in elkaar stort. Plus wist je dat je van bakken heel gelukkig wordt?

2. Kerstinkopen doen

Een taakje om met militaire precisie aan te pakken. Maak met je moeder een strijdplan. Ga op tijd, maak een boodschappenlijstje en stippel een route uit. Met die strategie hengel je al die cadeaus op tijd binnen en blijft er genoeg tijd over voor koffie, lunch, glühwein en herinneringen ophalen.

3. Samen cadeautjes inpakken

Oké het begint nu misschien te lijken alsof we onze moeders voor het karretje spannen, maar niemand kan gewoon zo strak en mooi cadeautjes inpakken als zij. Vele handen maken licht werk en met Last Christmas en All I want for Christmas op de achtergrond is het gewoon hartstikke knus.

4. Samen vrijwilligerswerk doen

Als je voor het einde van het jaar nog snel even wat karmapunten wil scoren, is vrijwilligerswerk de way to go. Soep koken voor het plaatselijke verzorgingstehuis, maaltijden opscheppen bij het Leger des Heils; zo maak je samen met je moeder een mooie herinnering zonder temidden van alle feeststress de ware kerstgedachte uit het oog te verliezen. En als je goed doet, voel je je ook een stuk gelukkiger, blijkt uit onderzoek.

5. Bezoek het meest hysterisch verlichte dorp

In iedere provincie heb je wel zo’n dorp (die meestal bestaat uit één straat) waar ze rond Kerst he-le-maal los gaan met kerstdecoratie. Denk: reusachtige opblaaskerstmannen op het dak en complete rendierfamilies in de tuin. Ga samen op safari en verkneukel je om de bizarre kerstverlichting (om bij thuiskomst je eigen kerstboom maar wat karig te vinden).

6. Probeer zo’n hysterische warme chocolademelk

Nee, we hebben het hier dus niet over de good ol’ chocolademelk met dot slagroom (hoewel dat natuurlijk ook mag), maar zo’n over the top-creatie waarvan je al diabetes krijgt door er alleen maar naar te kijken.

7. Kijk samen een cheesy kerstfilm

Het liefst eentje in de categorie waargebeurde tranentrekker. Of nog beter: de kerstuitzending van All you need is love. Waarbij je eigenlijk niet wil huilen omdat het zo ontzettend zoet en voorspelbaar is, maar die waterlanders geheid komen – hoe hard je er ook tegen vecht.

8. Het huis versieren

Voor als je zin hebt om gewoon een jaar helemaal uit je panty te gaan qua kerstversiering. Alle glitters, slingers, lichtjes en jingle bells verzamelen en vooral niét nadenken over wie de hele bende over een paar weken weer mag afbreken en in in dozen op zolder moet opbergen.

9. Iets goeds doen

Als je vrijwilligerswerk iets teveel commitment vindt, kun je wel iets anders doen om de kerstgedachte in ere te houden. Maak een kerstpakket voor een gezin dat het niet breed heeft, bak een tulband en breng het naar de kerk, sla kerstboodschappen in voor de voedselbank; het hoeven echt geen grootse en meeslepende gebaren zijn.

10. Samen oude fotoalbums bekijken

Want als er een moment is in het jaar om nostalgisch door fotoalbums, is het wel nu. Kerstmis in de jaren tachtig levert beeldmateriaal op waar je nog uren de slappe lach van hebt. Hoe háálde je moeder het in haar hoofd jullie zulke afgrijselijke kersttruien aan te trekken en hoe kon het dat tante Cynthia’s met bussen haarlak in toom gehouden kuif geen vlam vatte naast die kerstkrans met echte (!) kaarsjes?!

Deze moeder vraagt haar familie om bijdrage van 30 euro voor het kerstdiner. Terecht?

Good Housekeeping

Reageer op artikel:
10 fijne kersttradities om samen met je moeder te doen
Sluiten