Redactie
Redactie Mind 20 jul 2016

Moeder én controlfreak zijn: succes ermee

‘Schakelen’, noemt mijn vriend het. Of: ‘accepteren dat dingen niet altijd zo gaan als ik in mijn – knappe, dat dan weer wel – hoofdje bedacht heb’. Ik ben Inge, 36 jaar, moeder van een 2-jarige dochter en een controlfreak van jewelste. Aangenaam.

Ik herinner me een avond waarop ik boodschappen moest doen. Omdat er ook luiers en andere baby-attributen gekocht dienden te worden waarvan de vriend niet precies van de hoed en rand wist (lees: omdat ik dat per se zelf wilde doen), bleef hij thuis met de dochter. Samen eten, douchen, melk drinken en in bed leggen. Niks aan de hand, dat deden we destijds al bijna een jaar elke avond, en dat hadden ze al veel vaker à deux gedaan.

Anderhalf uur later kwam ik thuis, denkende dat onze dochter inmiddels wel al zo’n beetje in bed zou liggen. Of in ieder geval halverwege zou zijn. Maar niks daarvan. Mevrouw zat nog volledig aangekleed pontificaal op de bank aan een fles melk (dat deed ze toen nog) te lurken. De vriend zat er beregezellig naast. Dikke pret hadden ze.

He-le-maal anders

Ik had dat niet. ‘Waarom is ze in godsnaam nog niet gedoucht? En waarom heeft ze haar pyjama nog niet aan? En waarom ligt ze überhaupt nog niet in bed?’ Ik was boos. Kwaad, zelfs. Het liep he-le-maal anders dan normaal. Erger nog: het liep he-le-maal anders dan hoe ik het wilde.

De vriend sommeerde me dezelfde deur die ik gebruikt had om binnen te komen, vooral weer te gebruiken om naar buiten te gaan. Hij zou het vanaf hier verder oplossen.

Een half uur (en een telefoongesprek met het kalmerende nichtje) later keerde ik huiswaarts. Alwaar de dochter heerlijk gedoucht en in pyjama in bed lag en papa net de laatste zinnen van Jip en Janneke’s doldwaze avonturen aan haar voorlas. Tien minuten later was ze in een vredige, diepe slaap.

Eye-opener(s)

Een pittig gesprek volgde. Waarin onder andere zaken uit de eerste alinea van dit stukje de revue passeerden, maar ook een aantal andere hout-snijdende opmerkingen (dat kan ‘ie hoor, die vriend van mij). Met als voor mij belangrijkste eye-opener de simpele bewering dat 5 en 4 samen 9 maken, maar dat 3 en 6, en 7 en 2 dat tezamen ook doen. Met andere woorden: dat er heel veel manieren zijn om tot een bepaald eindresultaat te komen, en dat één manier niet per se de enige juiste is. Lees: dat niet alleen de mijne dat is.

Klopt als een bus, maar laat dat nou net het euvel voor controlfreaks zijn: die doen het ondanks dat die 7, 2, 8 en 1 het samen ook prima redden, het toch echt liever met die vertrouwde 5 en 4. Altijd. Zelf. Liever. Beter.

Tips & Tricks

Ook ik word ouder en wijzer. Inmiddels heb ik een paar tips en tricks geleerd om mijn controlfreakerigheid te bedwingen. Het is een leerproces en ik ben er nog (lang) niet, maar deze vijf stelregels helpen me goed op weg.

[STAP stap=”1″]

Als het niet gaat zoals jij het wil, wil dat niet automatisch zeggen dat het compleet in het honderd loopt

Zie boven: uiteindelijk lag ze alsnog gevoed, gedoucht en gekapt in bed. Niks aan het handje, dus.

[STAP stap=”2″]

Het is voor kinderen juist prima als het af en toe anders loopt

Ik zou per slot van rekening niet willen dat ze net zo rigide wordt als ik. Het idee alleen al.

[STAP stap=”3″]

Welkom in de ongecontroleerde wereld die ‘realiteit’ heet

Waarin feitelijk het meerendeel van de dingen anders lopen dan je ze in je (knappe) hoofdje bedacht hebt.

[STAP stap=”4″]

Het is juist heel erg goed als kinderen leren hoe ze iets zelf moeten doen

Dus het is niet – ik herhaal: niet – de bedoeling dat jij het voor ze uit gaat kauwen. Of erger nog: dat jij het voor ze gaat doen. Dat geldt voor yoghurt uit het bakje lepelen, veters strikken, een capuchontrui aandoen (tenzij ze expliciet om hulp vragen) of hun huiswerk Aardrijkskunde. Tuurlijk kun jij (en ik) het beter en sneller, maar daar gaat het dus totaal niet om.

[STAP stap=”5″]

Het is namelijk fijn als je kind niet ook een controlfreak wordt

Zo blij ben je er zelf immers niet mee, anders zou je dit artikel niet lezen, en al zeker niet helemaal tot het einde.

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan hier >

8 x dingen die vrouwen van mannen kunnen leren. Neehee, niet alle mannen doen dit, net zoals niet alle vrouwen dingen doen. Maar toch. >

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Reageer op artikel:
Moeder én controlfreak zijn: succes ermee
Sluiten