Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 30 mrt 2018

Is je moeder ‘extreem’ oud (geworden)? Dan hebben we goed nieuws

Ben jij zo’n bofkont wiens moeder ouder is geworden dan 97 jaar? Dan hebben we goed nieuws: dikke kans dat je namelijk zelf ook een stuk ouder wordt dan gemiddeld. 

Aan een vader hebt die met twee vingers in z’n neus de 97 aantikt, heb je dan weer vrij weinig. De genen die langlevendheid bepalen, worden vooral doorgegeven via de moeder. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Biologisch bepaald

Voor het langlevendenonderzoek dat 17 jaar geleden werd opgestart, werden 944 Nederlanders onder de loep genomen. Van die mensen zijn er nu nog maar 7 in leven. De onderzoekers vonden het zelf ook verrassend dat hoe lang je leeft, te maken heeft met de genen van je moeder. ‘We hadden zelf verwacht dat de sociaal-economische status van de vader, bijvoorbeeld rijkdom, meer van invloed zou zijn op dat lange leven. Maar nu zijn er aanwijzingen dat levensduur toch meer biologisch is bepaald’, zegt onderzoeksleider en hoogleraar Eline Slagboom tegen RTL Nieuws.

Grotere baarmoeder

De onderzoekers vermoeden dat de geboorte ten grondslag ligt aan dat lange leven. De moeders die ze hadden onderzocht, werden geboren rond 1850. Volgens de onderzoekers waren de moeders meestal gezond toen ze hun baby kregen. Die moeders hadden een grotere baarmoeder waardoor hun kinderen met een hoger gewicht ter wereld kwamen. Ook een verklaring is dat de verloop van het verouderingsproces is vastgelegd in het mitochondriële DNA. Dit DNA wordt alleen van moeder op kind overgedragen.

Het is ook niet zomaar een beetje: kinderen van een ‘extreem’ oude moeder hebben 20% meer overlevingskans. Maar vlak de oude vaders ook weer niet helemaal uit: kinderen met een oude moeder én vader hebben maar liefst 40% meer kans op een lang leven.

 

Reageer op artikel:
Is je moeder ‘extreem’ oud (geworden)? Dan hebben we goed nieuws
Sluiten