Eva Dusch
Eva Dusch Kids juni 22, 2016

Moeder heeft dappere reactie op zoontje dat nagellak en tutu’s draagt

Als ouder ben je onmetelijk trots op je kind. En de liefde is onvoorwaardelijk. Ongeacht zijn of haar keuzes. Maar wat als je zoon liever tutu’s en nagellak draagt dan stoere spijkerbroeken en petjes? Hoe ruimdenkend ben je dan? Ondanks haar angst en zorgen heeft deze Amerikaanse moeder maar één passend antwoord.

En dat is acceptatie, zo schrijft Devon Berryann op haar eigen Facebookpagina. ‘Mijn zesjarige zoontje draagt graag nagellak. Hij draagt graag meisjeskleding en tutu’s. Hij vertelt me over de jongens op school die hij leuk vindt. Dat hij met ze gaat trouwen en baby’s zullen adopteren. Misschien groeit hij over deze fase heen. Misschien niet. Ik hou van hem en accepteer hem zoals hij is. En ik heb altijd gedacht dat dit hem zou beschermen voor de pijn, de kwetsende woorden en pesterijen, ik maakte me geen zorgen.’

Maskeren

Maar op school volgden al snel pesterijen. En voor haar was dat de eerste keer waarop ze overwoog hem te vragen om de nagellak eraf te halen en ‘dat deel’ van zichzelf te verbergen. ‘Ik was bang dat hij neergeschoten zou worden tijdens een avond uit met zijn vrienden. Op dat moment was ik zo angstig, dat ik me afvroeg of het niet beter was te stoppen met hem te kalmeren. Maar ik herinnerde me ook alle redenen waarom ik hem juíst in zijn waarde wilde laten. Want dat maakt hem gelukkig. En niets doet meer pijn dan je kind verdrietig zien.’

Genoeg angst

In een wereld waarin emancipatie het toverwoord is geworden en ‘gender fluidity’ inmiddels een normaal begrip, zijn er nog altijd een hoop sprongen te maken op dit vlak. En dat begint al bij de manier waarop wij als ouders tegen dit ‘probleem’ aankijken en dit weer doorgeven aan onze kinderen. ‘Hoe bang ik nu ook ben, ik weet dat deze wereld niet zal veranderen door meer angst. Daar heeft het meer dan genoeg van. Wat het nodig heeft is liefde en acceptatie’, schrijft ze.

Ze sluit haar post af met de mededeling dat ze samen met haar zoontje nog meer nagellak heeft gekocht en samen tutu’s hebben gedragen, waarna deze foto is gemaakt. Want de wereld moet hem maar accepteren zoals hij is. Via Facebook roept ze mensen op om samen te zorgen voor een positieve verandering in de wereld. En daarin heeft ze een heuse achterban gevonden, want de post is al meer dan 12.000 keer gedeeld. Ook stromen de positieve reacties binnen.

Wat had jij in dit geval gedaan? Praat mee op Facebook!

Roze? Glitter? Pimpelpaars? Deze kledingontwerpster strijdt tegen gender-stereotypen>

Reageer op artikel:
Moeder heeft dappere reactie op zoontje dat nagellak en tutu’s draagt
Sluiten