Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Body 21 jul 2016

Moeder hoort het hart van haar overleden dochter kloppen in een ander kind

‘Ik kreeg er kippenvel van’, vertelt Debbie Stoner over deze bijzondere ervaring. Afgelopen week hoorde ze voor het eerst in tien jaar weer het hartje van haar overleden dochter kloppen, namelijk in het lichaam van het meisje dat het donorhart van Debbie’s dochter had gekregen.

‘De eerste keer dat ik Jade’s hart hoorde, was tijdens de eerste echo tijdens de zwangerschap,’ vertelt de moeder aan Inside Edition. Het geluid dat ze nu bij het donorkindje hoorde was ‘nog net zo sterk’ als die eerste keer.

Dochter Jade Stoner was zeven jaar toen ze tijdens een fietstochtje voor haar huis werd aangereden door een auto. In het ziekenhuis kregen de ouders te horen dat Jade hersendood was.

Orgaandonatie

Jade’s organen werden aan anderen gegeven. Haar lever ging naar een 17 maanden oude baby, haar nieren naar twee mannen. Haar hart ging naar Nellie-Mai, een baby met cardiomyopathie die in het ziekenhuis lag vanwege meerdere hartaanvallen. Zonder transplantatie zou het meisje binnen een paar dagen overlijden, aldus haar pleegvader Jeff Evans.

‘Ik besefte meteen dat iemand zijn kind had moeten verliezen, zodat Nellie kon leven’, zegt hij. Evans ging op zoek naar het verhaal achter het donorhart en kwam Debbie op het spoor. Hij regelde een ontmoeting tussen Debbie en zijn dochter. Ze gaven elkaar een knuffel, kroelden op de bank en Debbie luisterde naar het hart van Nellie-Mai.

‘Me afvragen of we het allebei zouden redden, kon ik me niet veroorloven’, Annuska van Gemeren (34) weet als geen ander hoe belangrijk het is om je als donor te registreren. Zij gaf een deel van haar eigen lever aan haar zoon Mads, maar deze werd afgestoten. Lees het interview >

Reageer op artikel:
Moeder hoort het hart van haar overleden dochter kloppen in een ander kind
Sluiten