Inga Stoit
Inga Stoit Mind 21 jan 2019

Moeder: ‘Het kostte me 6 jaar om weer vriendinnen te maken na mijn baby’

Als moeder wil je graag alles goed doen en niemand vergeten. Toch kan het zijn dat je zo gefocust bent op een ding, dat andere dingen op de achtergrond blijven. Moeder Lea ervoer dat ook. Zij was zo gefocust op haar baby, dat ze vrijwel al haar vriendinnen verloor.

Achteraf heeft ze daar best ‘spijt’ van. Ze blikt terug op de situatie:

‘Ik had alleen nog maar oog voor haar’

Lea: ‘Toen Saar geboren werd had ik alleen nog maar oog voor haar. Ik raakte zo in de ban van mijn kleine meid, al het andere liet ik verslonzen. Vriendinnen zag ik nog maar amper. Die moesten echt op de stoep staan als ik hun aanwezigheid wilde merken. Zij kwamen naar mij, ik niet naar hen. Mijn man merkte dit op, maar ik sloeg zijn opmerkingen in de wind. Ik wist dat ik mijn vriendinnen links liet liggen, maar ik vond mijn excuus geldiger dan ooit: ik had een kleine meid die belangrijker was.

Ik wilde iedere seconde van de dag met haar delen. Ik was obsessed, dat is een ding wat zeker is. Op een gegeven moment zei ik tegen mijn man: ‘Als Saar ouder is word ik echt wel wat flexibeler, hoor.’ Nou.. dat heeft me dus 6 jaar gekotst. Ik heb absoluut geen spijt van de afgelopen 6 jaar, Saar is het mooiste wat me ooit is overkomen. Maar als ik terugblik op mijn obsessieve gedrag krijg ik wel nare gevoelens. Ik had het achteraf anders willen doen, want op een gegeven moment stond er niemand meer op de stoep. De vriendinnen bleven weg en dat was natuurlijk niet zo gek.

Obsessed met je kind

Langzamerhand kwam de eenzaamheid om de hoek kijken. Mijn meisje werd ouder en had mij steeds minder ‘nodig’. Op dit soort momenten begin je met nadenken en dan slaat de twijfel toe. Andere moeders hebben wel hun vriendschappen behouden. Hoezo is dit mij niet gelukt? Ik probeerde nog wat contacten te herstellen maar de respons bleef uit. Dit deed best pijn, maar ik begreep het ook wel heel goed. Dus ik sloot me aan op een mama-Facebookgroep. Ik was eerlijk en open over mijn gevoelens, en ik kreeg veel gehoor. Het was een hele drempel om me hier bij aan te sluiten, maar het was een van de beste beslissingen ooit.

Voor het eerst in 6 jaar lach ik weer met vrouwen om mij heen. Ik begeef me in lieve kringen met waardevolle vrouwen. Ik heb geleerd van mijn ‘fouten’ en zo zie je maar dat het leven nog altijd vol mooie verassingen en kansen zit. Wees de verandering die je wilt zien en je zult merken dat je er mooie dingen voor terugkrijgt.’

Voel jij je ook wel eens eenzaam? Check dan deze tips!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder: ‘Het kostte me 6 jaar om weer vriendinnen te maken na mijn baby’
Sluiten