Redactie
Redactie Kids 20 jul 2016

Moeder krijgt storm aan kritiek wanneer ze 5-jarig zoontje alleen op de bus zet

De Amerikaanse moeder Georgina Fuller (38) laat haar oudste zoon sinds dat hij vijf is alleen met de bus reizen. Dit om de zelfstandigheid van haar kinderen maximaal te stimuleren. En deze aanpak wordt niet bepaald goed ontvangen…

‘Ik doe alles om de zelfstandigheid van mijn drie kinderen te motiveren. Zelfs als ik op het punt sta in te grijpen, hou ik mezelf in. Waarom? Ik wil dat mijn kinderen de mogelijkheid hebben om voor zichzelf te denken en zelf beslissingen te kunnen maken,’ schrijft Georgina aan DailyMail UK.

Volgens haar kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen om je kind zelfstandig te laten worden. ‘Ik heb mensen geshockeerd doordat ik mijn oudste zoon, Charlie, al sinds dat hij vijf is alleen met de bus laat gaan. De meeste mensen die ik ken, brengen hun kinderen op die leeftijd met de auto naar school. Maar ik zie niet in waarom ik dat zou doen als de bushalte aan het einde van onze straat is en er altijd een chaperonne van school in de bus aanwezig is. Als ik bij een speelterrein ben bijvoorbeeld, hang ik ook niet om mijn kinderen heen, maar drink ik een kopje thee met een vriendin.’

‘Deze aanpak hanteer ik thuis ook. Ik laat ze in de tuin spelen terwijl ik af en toe vanuit de keuken een blik op hen werp. Ik zie de meerwaarde er niet van in om ze constant in de gaten te houden of ze te volgen zoals ik veel ouders wel zie doen. Als er een gevecht ontstaat tussen mijn twee jongens, wacht ik zelfs even voordat ik ingrijp. Ik hoop op zo’n moment dat ze, voordat ik ingrijp, zelf tot bedaren komen.’

Niet toegeven

‘Als mijn kinderen boos worden omdat ik ze broccoli geef in plaats van iets lekkers, of als ik het verkeerde paar sokken voor ze heb gekozen in de ochtend, dan geef ik niet toe aan hun eisen. Of als ze de tafel willen verlaten terwijl ze maar weinig gegeten hebben, dan zij het zo.’

Hetzelfde geldt voor mijn tweejarige dochter. Als zij op de grond ligt te schreeuwen omdat ze zich niet wil aankleden of als ze een koekje eist om half tien in de ochtend, dan geef ik daar echt niet aan toe. Andere moeders zullen hun kinderen proberen te paaien als ze beginnen te huilen, maar ik wacht simpelweg totdat ze gekalmeerd zijn voordat ik überhaupt iets probeer.’

Goede manieren

‘Ik ben ook strikt met manieren bijbrengen. Ze moeten altijd ‘dankjewel’ en alsjeblieft’ zeggen. De reden van deze aanpak komt door mijn eigen opvoeding. Mijn moeder was vroeger groot fan van kinderarts Dr. Benjamin Spock en grapte over het concept ‘gezond in de steek laten’.

Ik werd altijd gemotiveerd om mezelf te vermaken en zoveel mogelijk mijn eigen beslissingen te nemen. Ik werd de tuin ingestuurd als het warm weer was en anders moest ik mezelf binnen vermaken met knutselen of tekenen. Deze opvoeding heet ook wel free-range of ‘vuurtoren’ ouderschap, omdat ouders van een afstand (vanaf land) een oogje in het zeil houden terwijl de kinderen er alleen op uitgaan (net als schepen in zee).

Kritiek

Niet iedereen is het eens met de manier waarop Georgina haar kinderen opvoedt, sterker nog: het maakt de meeste mensen kwaad. Georgina vertelt dat het vaak resulteert in ongemakkelijke situaties: ‘Laatst kreeg ik nog een aanvaring met een vader. Mijn zoon was tegen zijn zoon aangerend, waarna de vader kwaad naar mij toe kwam en naar me riep dat ik mijn kind beter in de gaten moest houden.’

‘Deze cultuur van elkaar beschuldigen wordt alleen maar versterkt door social media. Denk aan het kind dat bij Harambe de gorilla in de Cincinnati Zoo belandde, of het verschrikkelijke ongeluk waarbij een peuter zijn leven verloor door een krokodil in Disney, Florida. Bij deze voorvallen kregen de ouders ook de schuld. Iedere ouder weet hoe moeilijk het is om een kind, laat staan drie kinderen, constant in de gaten te houden. Ondanks de druk die op mij wordt uitgeoefend, blijf ik bij mijn beslissing en hanteer ik mijn eigen manier van opvoeden. En zoals elke moeder die ik ken, probeer ik gewoon het beste te doen.’

Ben je het eens met Georgina of vind je haar aanpak overdreven? Praat mee!

Het zou toch vanzelf gaan? Nee dus. 7 redenen waaruit blijkt dat opvoeden zo moeilijk is>

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder krijgt storm aan kritiek wanneer ze 5-jarig zoontje alleen op de bus zet
Sluiten