Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 15 jun 2018
Leestijd: 6 minuten

Moeder schrijft: ‘Het wordt tijd dat we ons lijf na de zwangerschap accepteren’

Moeders die vrijwel direct na de bevalling weer hun figuuur terug hebben, worden alom bejubeld. Voor pakweg de meeste vrouwen heeft dat echter niks te maken met de realiteit.

In shape

Wendy heeft haar buik vol van de focus die op vrouwen ligt om zo snel mogelijk weer strak en fit te zijn. ‘Wat als we in plaats van ‘ons lichaam terugkrijgen’ ons nou eens zouden richten op het vieren van al die geweldige dingen waartoe ons lichaam in staat is? Wat als in shape raken alles te maken heeft met hoe sterk we ons voelden in plaats van hoe plat onze buik zou moeten zijn?’, begint ze haar relaas.

‘En wat als we – en ik weet dat dit pittig is – maar gewoon accepteren dat een lichaam verandert na een zwangerschap en dat wat we ook doen, de meeste van ons er nooit meer zo uit zien als voor de zwangerschap? En dat dan gewoon oké is? Kijk, ik weet dat het hele ‘body shamen’ diep gaat. Dat het zeggen één ding is, maar er oprecht in geloven of het omarmen is weer iets heel anders. Body positivity gaat niet alleen over je goed voelen over je lichaam. Het betekent ook dat je realistisch bent over de verandering die het doormaakt als je kinderen krijgt, hen verozrgt en ouder wordt.

Buideltje

Het wordt tijd dat we nu voor eens en altijd open en eerlijk zijn over je lichaam na de bevalling. De kans is groot dat je nog een buideltje hebt voor een aardige tijd. Het kan maanden of jaren duren voordat het weer wordt zoals het was voor je de baby kreeg. Of het wordt nooit meer zoals het ooit was, want weet je wat? Je bent niet meer dezelfde vrouw als voordat je een kind kreeg.

De kans is ook groot dat je uitgerekt vel hebt dat niet meer weggaat. En striae? Tja, het vervaagt, maar het blijft ook bij je. En dan, zelfs als je sport en je middenrif traint, blijven dat losse vel, de striae en dat deeg-achtige buideltje er waarschijnlijk nog steeds. Dat buikje hoort er nou eenmaal bij als je kinderen hebt gekregen.

Realistisch zijn

Het is geen schande dat je je goed en sterk wil voelen. We willen allemaal achter onze kinderen aan rennen zonder buiten adem te zijn. Maar we moeten realistisch zijn over wat kan gezien leeftijd, genen en hoe je lichaam reageert op het 9 maanden dragen van een kind. Hallo? Denk je dat dat niks was en je lichaam preciés weet hoe het weer terugveert naar het lijf voor je zwanger werd?

Waar je ook staat in die reis, weet dit: je lichaam is fucking mooi. Het staat symbool voor het moederschap dat je aan het rocken bent. En laat niemand je ooit wat anders vertellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder schrijft: ‘Het wordt tijd dat we ons lijf na de zwangerschap accepteren’
Sluiten