Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 3 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

6 dingen om te onthouden wanneer je een moeder bent met sociale angsten

Vroeger was je de leerling die liever een essay van 20 kantjes schreef dan een 15 minuten durende presentatie hield. Op feestjes ben je het liefst de gastvrouw zodat je je kan bekommeren om de drankjes in plaats van de gesprekken en je spreekt liever 1 op 1 af dan in een groep.

Omgaan met sociale angsten

Als je introvert bent of kampt met sociale angsten, kun je daar prima mee leven en heb je waarschijnlijk genoeg manieren gevonden om ongemakkelijke situaties te ontlopen. Tot je kinderen krijgt.

Je kinderen maken vriendjes en ervaren het leven en het laatste waar ze bij gebaat zijn is een moeder die ze het liefst thuishoudt om socializen te voorkomen.

Herkenbaar? Onthoud dan deze dingen:

1. Probeer positieve visualisatie

In plaats van stress om alles wat er mogelijk mis kan gaan, kun je jezelf beter inprenten dat alles goedkomt. Als dat niet genoeg is, kun je jezelf altijd nog voorhouden dat het over een paar uur allemaal weer voorbij is en je weer even lekker alleen kan zijn. Of in ieder geval: semi-alleen.

2. Zoek een maatje

Neem waar mogelijk een vriend(in) mee naar een event van de kinderen. Iemand om je heen hebben die je vertrouwt, geeft een buffer.

5 tips om met meer energie de dag door te komen

3. Bereid je voor

Als je weet dat je nieuwe mensen gaat ontmoeten op een event, kan het helpen om vooraf al contact te zoeken. Of dat nou via een appje of social media is; door jezelf op voorhand te introduceren, verklein je de afstand.

4. Focus op de kinderen

Betrap je jezelf erop dat je te luid, te snel of bijna niet praat? Verleg de focus dan naar de kinderen. Door de mentale shift van ‘vrouw met angsten’ naar ‘vrouw met kinderen’ te maken, kun je een beetje ontspannen. Het zorgt ervoor dat je wat minder in je hoofd zit en je je nervositeit even los kan laten.

Last van spanning? 8 simpele manieren om even te ontladen

5. Pijnig jezelf niet

Natuurlijk wil je dat je kinderen gelukkig zijn en doe je alles wat daarvoor nodig is. Soms is het misschien even teveel en kun je jezelf niet door je angst loodsen. Praat jezelf dan niet aan dat je hebt gefaald wanneer je het stokje op zo’n moment even doorgeeft aan je partner. Je bent ook maar een mens.

6. Blijf vechten

Naarmate de kinderen ouder worden, vind je vanzelf meer tips en tricks om toe te voegen aan je arsenaal om je sociale angst geen invloed te laten zijn op het ouderschap. Toekijken hoe je kinderen het leven ervaren en leuke dingen doen is niet de remedie tegen sociale angst, maar het komt wel in de buurt. Zal je zien dat je in de tussentijd het zelf zomaar óók naar je zin hebt.

Zo word je een relaxte(re) moeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 dingen om te onthouden wanneer je een moeder bent met sociale angsten
Sluiten