Sophie Nortier
Sophie Nortier Kids 15 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Moeder: ‘Niet ik, maar iemand anders kondigde mijn zwangerschap op Facebook aan’

Bekendmaken dat je zwanger bent is leuk en spannend – zowel face to face als via social media. Maar voordat je het online deelt, hoop je toch dat het selecte groepje aan wie je het blije babynieuws al wel brengt, de lippen nog even stijf op elkaar houdt. Zo ook Kirsty McKenzie, destijds zwanger van haar eerste kind.

Wat keek de mama er naar uit om haar zwangerschap zélf (!) op Facebook aan te kondigen. Maar toen werd ze flink teleurgesteld…

Familie en vrienden vertellen over zwangerschap

“Na 12 maanden proberen, was ik in 2012 eindelijk zwanger”, schrijft Kirsty in een blog op Mamamia. “Mijn man en ik zijn niet zo strikt met de ongeschreven regel om het babynieuws pas na drie maanden zwangerschap te delen, dus onze naaste familie en vrienden die we regelmatig zagen kregen het vrijwel direct te horen.” Een zwangerschapsaankondiging op social media, stelden het koppel bewust uit. Ze vonden het beter voelen om de grote onthulling pas te doen op de helft van de zwangerschap.

Je bent zwanger! 7 x unieke manieren om dat aan je partner te vertellen

Wat nou als ik een miskraam zou krijgen?

“Toen gebeurde het”, vervolgt Kirsty. “Ik opende Facebook en zag dat iemand anders had besloten om mijn zwangerschap voor mij aan te kondigen. Ik was er kapot van en extreem nerveus. We waren hier nog niet klaar voor. De zwangerschap voelde nog niet sterk genoeg aan. Het was te vroeg. Wat als ik een miskraam zou krijgen? Ik was er niet klaar voor om die aankondiging ook nog eens te moeten maken.”

Teleurgesteld

Berichtjes stroomden binnen op Kirsty’s telefoon. “De meeste waren goed bedoelde felicitaties, maar sommigen waren teleurgesteld dat ze het babynieuws via iemand anders te horen kregen. (…) ‘O mijn god, je bent zwanger, ik wist van niks!’ en ‘Waarom heb je ons niet eerder iets verteld?!’, werd er onder meer naar me gestuurd.” 

Ook bij de geboorte ging het mis

Zelfs de geboorte van hun eerste kindje was niet ‘veilig’ voor social media. “Na negen maanden lang zwangerschap, werd de geboorte door twee verschillende mensen aangekondigd, nog voordat wij uberhaupt de kans hadden gekregen om al onze naaste familie en vrienden op de hoogte te brengen.”

Voor de inspiratie: 9 x de leukste zwangerschapsaankondigingen in foto’s

Mondje dicht

Wat hebben Kirsty en haar man van deze gang van zaken geleerd. Daarom schakelden ze hun social media-accounts met de komst van hun tweede kindje uit. En nu ze zwanger is van haar derde, zal dit vast ook weer de aanpak zijn. “Ook vroegen we iedereen die we spraken over de baby om niks erover op social media te delen, totdat wij z’n komst zélf aangekondigd hadden.”

Zwijgen is goud

Breng nooit het nieuws van een ander voordat diegene dit zelf heeft gedaan, betoogt Kirsty. Respecteer dat sommige ouders in spe hun blije babynieuws nog even voor zichzelf willen houden. Of dat nu is om een eerdere miskraam, doodgeboorte of simpelweg omdat ze nog even privé willen genieten van het wonder dat zwangerschap heet. “Ben je een van de eersten die het nieuws te horen heeft gekregen? Feliciteer het gelukkige koppel en vier het met de familie. Maar houd het vooral ook stil, voor hen. (…) Het wordt van de buitenkant al snel genoeg duidelijk dat iemand zwanger is. Waarom zouden ze het niet eventjes stil mogen houden?”

Hoe heb jij je zwangerschap(pen) bekendgemaakt? En heb je daarbij iets soortgelijks als Kirsty meegemaakt?

Video: koppel verrast moeder met 9 maanden (!) zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder: ‘Niet ik, maar iemand anders kondigde mijn zwangerschap op Facebook aan’
Sluiten