Redactie
Redactie Lifestyle 16 maart 2019

Moeder: ‘Je hoeft je niet te schamen als je om hulp vraagt’

Het ouderschap is een pittige opgave. Uiteraard is het magisch mooi, maar zwaar kan het ook zeker zijn. Sommige moeders nemen alle taken op zich, de partner is er ook voor haar, maar grotendeels doet ze alles zelf. Het is een soort van instinct dat waakt over het welzijn van ons kind, maar tegelijkertijd kunnen we onszelf een beetje tekort doen.

Deze moeder kan hierover meepraten. De geboorte van haar dochter veranderde alles. Voorheen zorgde zij altijd goed voor zichzelf en was zij altijd erg alert op haar gezondheid, zowel fysiek als mentaal, maar dat werd volledig anders na de komst van haar kindje. Ze vertelt:

Superwoman

‘Ik wil je niet de indruk geven alsof ik een soort van superwoman was, maar ik had eigenlijk mijn hele leven behoorlijk op de rit. Je kon me herkennen aan mijn positieve en krachtige karakter, ik kon alles aan. Veel mensen prezen mij daarom, ze zeiden altijd dat ze zo jaloers waren op mijn kracht. Ik voelde me ook altijd enorm in mijn kracht staan en dat veranderde niet toen ik zwanger was. De komst van mijn dochter veranderde alles.

Voor het eerst in mijn leven voelde ik mij echt onzeker. Ik deed iets wat ik nog nooit gedaan had, namelijk: moeder zijn. Het viel mij zwaar. De kleine huilde vaak en dat deed ze dan ook nog eens ontzettend hard. Ik had het gevoel alsof ik faalde, alsof ik haar niet begreep en haar te kort deed. De momenten waarop er visite was waren nog het ergst. Dan kreeg ik allerlei goedbedoelde adviezen, die ik voor geen meter trok.

LEES OOK: Vader: ‘Ik houd van de moeder van mijn kinderen, maar ik mis mijn vrouw’.

Mijn schoonmoeder kon er met name wat van. Zij wist het allemaal beter. Ik kon haar voorheen niet uitstaan om haar uitspraken, maar nu begrijp ik dat je niet alles alleen kunt doen. Ik had een soort van tunnelvisie en nam andermans hulp niet aan. Dit resulteerde in een soort van burn-out. Ik ging van powervrouw naar uitgeblazen mama en dit was niet wat ik voor ogen had.

Ik brak en zat huilend op de bank. Mijn partner vond dat het nu eindelijk tijd was voor versterking en dus kregen allebei onze ouders een oppasdag. Dit zorgde voor veel rust bij mij. Voor het eerst in tijden kon ik weer wat relaxter mijn gedachten ordenen. Als ik mijn dochter aan het einde van de dag kwam ophalen was ik ook echt blij om haar te zien. Dit ben ik uiteraard altijd, maar dit kon ik nu veel meer laten blijken.

Door zelf op te laden en hulp van buitenaf te accepteren ben ik een betere moeder geworden. De grootste les van dit alles is dat je ten alle tijden goed voor jezelf moet zorgen. Hoe klein het mensje in je omgeving ook is, self care is essentieel. Wij houden nu dit ritme aan, we verdelen de taken en ik voel mij niet langer ‘slecht’ als ik hulp accepteer of zelfs vraag. Uiteindelijk is dit het beste voor iedereen.’

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Moeder: ‘Je hoeft je niet te schamen als je om hulp vraagt’
Sluiten