Inga Stoit
Inga Stoit Mind 4 feb 2019

Moeder: ‘De verwachtingen die wij van onszelf hebben wegen zwaarder dan wat dan ook, ik ben er klaar mee’

Als ouder wil je het op alle fronten goed doen. Zo ook deze moeder. Ze wil er goed uitzien, een goede carrière hebben, het perfecte gezin vormen, verliefd zijn als vanouds en de beste moeder ooit zijn. De verwachtingen die zij van zichzelf heeft zijn hoog en dat maakt haar ondertussen een beetje gek.

Er bestaat nu eenmaal niet zoiets als perfectie, dus het nastreven hiervan kan behoorlijk vermoeiend zijn. Ze vertelt waarom ze hiermee is gestopt en waarom meer vrouwen dit zouden moeten doen:

Onrealistische verwachtingen

‘Ik ben nu bijna een jaar moeder en ervaar net zoals iedere andere moeder dat mijn leven volledig anders is. Mijn leven is veranderd, maar dat betekent niet dat ik niet meer kan denken als vanouds. Ooit wilde ik een lichaam als dat van Shakira en dat wilde ik eigenlijk tot gisteren nog steeds. Daarnaast wilde ik de meest sublieme gerechten voor mijn man en dochter op tafel zetten en een goede dochter voor mijn alleenstaande moeder zijn. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de verwachtingen die ik mezelf opleg.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat het niet haalbaar is. Dit klinkt best zwaar en zo zag ik het in eerste instantie ook, maar het heeft geen enkele zin. Ik doe namelijk wat ik kan en meer kan ik simpelweg niet. Mijn innerlijke zelf weet dat het lichaam van Shakira niet past bij mij op 35 jarige leeftijd, mijn vriend weet dat ik geen keukenprinses ben en mijn dochter is hier voorlopig nog niet de dupe van. En tot slot, mijn moeder weet dat ik van haar houd en er altijd voor haar wil zijn, maar ook mijn eigen leven heb.

LEES OOK: Deze 5 moeders vertellen over hun eerste jaar als moeder.

Lief zijn voor jezelf

Wat ik probeer te zeggen is als volgt: de verwachtingen die wij van onszelf hebben wegen zwaarder dan wat dan ook. Als we naar onszelf kijken, zoals andere mensen dat ook doen, zouden we vele malen gelukkiger met onszelf zijn. Mijn man prijst mij. Hij prijst mij om wie ik ben en wat ik voor onze dochter doe. Het is toch te gek voor woorden dat ik mezelf al die tijd heb verteld dat ik niet voldoe aan het ideale plaatje? Voor hem ben ik ideaal, voor mijn moeder ben ik ideaal en dat ben ik ook voor mijn dochter. Zij kan dit misschien nog niet zeggen, maar haar liefdevolle blik zegt genoeg.

En dat is nou eigenlijk het meest belangrijke ooit. Er wordt van mij gehouden door de mensen waar ik zelf ook het meest van houd. Onrealistische zogenaamde supermoms bestaan niet. There is no such thing. Ik heb jarenlang altijd gestreefd naar perfectie en het voelt zo fijn om die teugels nu eindelijk eens te laten vieren. Dus mijn boodschap aan jullie luidt: wees wat liever voor jezelf en verwacht wat minder onnodige dingen van jezelf. Ik voel mij gelukkiger dan ooit en wens jou precies hetzelfde toe. Ik gun je die verlichting want man, die is me toch fijn!’

Reageer op artikel:
Moeder: ‘De verwachtingen die wij van onszelf hebben wegen zwaarder dan wat dan ook, ik ben er klaar mee’
Sluiten