Iris Kodde
Iris Kodde Kids januari 15, 2016

Moeder pleit voor vaccinatie tijdens de zwangerschap, nadat haar zoon overlijdt

Nadat het 32-dagen oude kindje van de Australische Catherine Hughes overleed aan kinkhoest, wist ze dat ze iets moest doen. Ze deelde haar verhaal middels een ontroerende video met als doel andere jonge slachtoffers van kinkhoest te voorkomen.

Toen de familie Hughes hoorde dat ze een kindje zouden krijgen, konden ze hun geluk niet op. Vooral ook dochter Olivia (3) kon niet wachten om haar nieuwe broertje te zien.

‘Het komt allemaal wel goed’

Toen Riley geboren was, ging de familie vaak met z’n vieren naar het strand of naar het park. Na drie weken begon de nieuwkomer van de familie erg te hoesten. De bezorgde ouders namen hem mee naar de dokter, maar daar kregen ze te horen dat er niets aan ernstigs aan de hand was.

Toen de baby vervolgens ook nog eens erg slaperig werd, volgden Catherine en haar man Greg hun instinct gingen naar het ziekenhuis. Na een paar dagen werd er bij Riley kinkhoest vastgesteld. Uiteindelijk stierf het jongetje toen hij 32 dagen oud was.

Light For Riley

Sinds het overlijden van Riley vecht de familie om het vaccineren van zwangere vrouwen te promoten. De speciale Facebook-pagina Light For Riley is al meer dan 87.000 keer geliked. Het doel is om andere vrouwen te laten weten dat ze zich al tijdens de zwangerschap moeten laten vaccineren tegen kinkhoest. Nu zijn baby’s vaak de eerste maanden niet beschermd tegen de ziekte.

‘We zijn zo bevoorrecht om onze baby’s te kunnen beschermen zelfs voordat ze geboren zijn. Ik wens dat ik deze kans ook had gehad, want ik geloof dat Riley dan nog bij ons was geweest vandaag.’

Niet alleen in Australië, ook in Nederland speelt dit onderwerp. Hier wordt de eerste vaccinatie namelijk pas zes weken na de geboorte gegeven en niet al tijdens de zwangerschap. Minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft hetzelfde advies als Catherine: geef de inenting in de laatste periode van de zwangerschap. Volgens de Volkskrant krijgen 128 baby’s onder de vijf maanden in ons land jaarlijks kinkhoest. Daarvan belanden er ruim honderd in het ziekenhuis. In de afgelopen tien jaar overleden er vijf baby’s aan kinkhoest. Dat dit aantal blijft stijgen is precies de reden dat Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alle vrouwen in 2013 al adviseerde om zich tijdens de zwangerschap in te laten enten tegen kinkhoest. De inenting is volgens de Gezondheidsraad veilig voor de moeder, al schrijft de raad dat het ‘moeilijk’ is om te voorspellen hoe de vrouwen zullen reageren op de prik.

Bekijk hier naar de ontroerende video die de familie Hughes deelde:

The cough that killed Riley Hughes

*Warning – contains content that some may find distressing*These are the final videos of our beautiful son Riley who passed away from whooping cough on the 17th of March, 2015.I have always kept these videos to myself, as it makes my blood run cold listening to my beautiful boy cough like that. But we are sharing this in the hopes that it will convince just one more pregnant Mum to protect their baby from this disease. I wish I had known about pregnancy vaccination when I was pregnant with Riley.In the beginning, Riley didn't have a "whoop" sound in his cough, but it certainly developed once he was in hospital. If your newborn baby has a cough, and is too young to be vaccinated, please get them checked out by a doctor! Early intervention CAN help.I loved being Riley's Mum for those four weeks. I wish it were longer. Please share to help ensure no more babies die from this disease, which I hope one day will be relegated to the history books.- Riley's Mum x

Geplaatst door Light for Riley op woensdag 6 januari 2016

Wat vind jij van vaccineren tijdens de zwangerschap? Reageer op onze Facebook!

Kijk ook naar dit mooie filmpje, waar een rouwende vader zingt voor zijn zieke zoontje >

Reageer op artikel:
Moeder pleit voor vaccinatie tijdens de zwangerschap, nadat haar zoon overlijdt
Sluiten