Eva Dusch
Eva Dusch Kids 20 juni 2016

Moeder reageert fantastisch op coming out van haar dochter

Uit de kast komen zou anno 2016 geen issue meer moeten zijn. Zéker in Nederland. We noemen onszelf ruimdenkend en wonen in een vrij land. Maar wat als je eigen kind homoseksueel blijkt te zijn? Dan schrikken vele ouders zich nog rot of moeten even wennen aan het idee. Janneke Schotveld schreef een prachtige reactie op de coming out van haar dochter.

Want zijn we wel zo ruimdenkend? Accepteren we de dingen echt zoals ze zijn? Dat is lekker makkelijk praten als hetero zijnde. Wij staan aan de andere kant van de lijn en hebben vaak geen idee hoe het is om homo te zijn in een wereld als deze, zo schrijft Janneke op haar Facebookpagina. ‘Ik heb geen idee hoe het voelt om homo te zijn in een heterowereld. Maar ik weet wél hoe het voelt om moeder van een lesbische dochter te zijn. Doodeng soms.’

Wie begrijpt dat niet na de verschrikkelijke aanslagen in Orlando. En het feit dat het voor velen nog steeds een hoop moed kost om uit de kast te komen, zegt misschien wel genoeg. Zeker als kind of puber, en mensen (misschien wel je ouders) een totaal ander beeld van je hebben. Of wanneer er thuis nooit over is gepraat of alleen met een smaak van onbegrip en negativiteit. En hoe zit dat eigenlijk op school? ‘Soms is het moeilijk. Want ook al zijn we thuis nog zo open en mag ze zijn wie ze is, de buitenwereld is er ook nog. En dat snappen we niet, ook al doen we nog zo ons best’, schrijft Janneke.

Herkenbaar

Inmiddels is de post al meer dan 16.000 keer gedeeld en heeft ze vele hartverwarmende reacties gekregen. Zo zegt iemand: ‘Zolang mensen het gevoel hebben dat ze ‘uit de kast’ moeten komen, zijn we er inderdaad nog lang niet.’ Of: ‘Mooi… En een beetje verdrietig…
Blijkbaar mag je in deze wereld nog steeds niet zijn wie je bent.’ Ook andere ouders van homoseksuele kinderen hebben hun reactie achtergelaten en herkennen zich in het verhaal. De stress, de pestkoppen en de nare opmerkingen die erbij komen kijken. Niet alleen voor het kind traumatisch, ook de ouders hebben er flink onder te lijden.

Maar misschien wel de belangrijkste boodschap is om trots te zijn op een dochter die uit durft te komen voor haar homoseksualiteit. Die niet bang is om te laten zien wie ze is, dat ze ‘anders’ is dan andere kinderen en dit ook durft te erkennen en aangeeft bij haar ouders. Maar ook lof voor een stel ouders dat hun kind in haar waarde laat en er zelfs openlijk over durft te schrijven. Want als we inderdaad echt zo ruimdenkend zijn en homoseksualiteit breed geaccepteerd is, dan waren dit soort posts ook niet meer nodig.

Wat vind jij van de reactie van Janneke? Praat mee op Facebook!

Deze ouders praten voor het eerst met hun kind over seks. Voor de camera>

Reageer op artikel:
Moeder reageert fantastisch op coming out van haar dochter
Sluiten