Moeder en blogger roept op: ‘Moeders, zorg dat je zélf ook op foto’s van je gezin staat’

Soms zie je een post, een viral voorbij komen die je toch even aan het denken zet. Het bericht van de Amerikaanse Michelle is er zo een. Ze is blogger en redacteur van The Huffington Post en schrijft over één van de dingen waar ze het meest spijt van heeft, namelijk: dat ze zo weinig foto’s van haar gezin heeft gemaakt, toen haar man nog leefde.

Eerder was er natuurlijk al blogger Sophie, van The Young Mummy, die een oproep deed aan mannen die zelden een foto maken van hun partner met de kinderen, zo van: neem die bloody foto van ons in godsnaam.

Familiefoto’s

Maar het bericht van Michelle heeft een nog diepere lading. Steeds weer als ze scrolt door of kijkt naar haar familiefoto’s, wenst ze dat ze er zelf meer op had gestaan. En dan vooral sámen met haar kinderen en overleden man, die omkwam bij een vliegtuigcrash in Phoenix.

Waardevol

Iets dat we, als het enkel die foto’s aangaat, allemaal vast zullen herkennen, want hoeveel heb jij er -als je kinderen hebt- van je héle gezin in je telefoon staan? Selfies met je kind: check. Foto’s van je man (of partner) met kind: check. Maar de familiekiekjes waar iedereen op staat, zijn bij ons op de redactie in elk geval op één hand te tellen. Gewoon, omdat we er niet (vaak) aan denken. Reden dus om er eens wat meer te maken, want hoe waardevol dat is besef je pas als het niet meer kan, zoals Michelle.

Gewicht

Alleen: haar reden gaat veder. In haar betoog staat namelijk een foto van haar en haar zoon een paar dagen na zijn geboorte. Ze schrijft dat de reden dat ze op zo weinig foto’s staat achteraf te stom voor woorden is: ze was niet blij met hoe ze eruit zag, niet blij met haar gewicht. ‘Mijn kinderen hielden toen ook van me, ondanks mijn gewicht. Mijn man hield van me, ongeacht mijn lichaam. Ik kan je vertellen, toen mijn man er niet meer was en mijn kinderen opgroeiden, speet het mij dat ik niet op meer foto’s stond en heb gehouden van het leven, toen ik het leefde. De dag dat hij stierf gaf ik enkel om de herinneringen die we samen deelden, de reizen die we maakten en de foto’s van ons gezin. Waar ik dus niet op stond.’

Leef je leven

Na de dood van haar man begon ze met fitness en viel ze meer dan dertig kilo af en startte haar blog One Fit Widow. En nog voelde ze zich ‘verre van perfect.’ Op dat moment besefte ze zich dat iets (of je lijf) altijd beter kan, maar dat het je er nooit van moet weerhouden om jezelf niet te willen laten fotograferen.

Herinneringen

Ze hoopt dat haar verhaal andere ouders zal aansporen eens wat vaker voor die camera te gaan staan en het leven ten volle te leven. Iets wat Michelle nu doet, haar man indachtig. ‘Ik wil op die foto staan, mijn kinderen een visuele herinnering van mij geven. Het leven is kort. Als ik iedereen zo ver krijg dat leven elke dag maximaal te omarmen, ben ik een gelukkig mens.’

Lees ook: deze hilarische antwoorden van kinderen op school verzín je niet.

Huffington Post

Reageer op artikel:
Moeder en blogger roept op: ‘Moeders, zorg dat je zélf ook op foto’s van je gezin staat’
Sluiten