Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 6 juni 2017

Moeder schrijft een ode aan haar middelste kind

Als je drie kinderen hebt zul je vaak merken dat de oudste en de jongste veel aandacht krijgen. De oudste, omdat hij lang de enige is geweest, en de jongste om niet ondergesneeuwd te worden door oudere broertjes en zusjes. En dan is er nog de middelste. Blogster Claire Treacy van Mammys Bright Side schreef er een herkenbare post over op haar Facebook.

Middelste kind

Haar oudste heeft een lange lijst aan buitenschoolse activiteiten en de jongste heeft veel temperament, dat de nodige aandacht opeist. En haar middelste, die laveert er gewoon blij en probleemloos tussendoor. Juist omdat die middelste zo ‘happy go lucky is’ krijgt ze in al die dagelijkse beslommeringen onbedoeld de minste aandacht. Zoals laatst, toen Claire met haar jongste bij de eerste hulp zat precies op het moment dat haar middelste kind een wedstrijd had (camogie, een balsport) en daarbij zelfs een prijs won.

Voor niks

Maar haar zoon en zij zaten dus in dat ziekenhuis. Allebei huilend. Haar zoon, omdat hij niet wilde dat er ook maar een verpleegster naar hem keek, zij omdat ze zich de slechtste moeder ooit voelde. Claire somt in haar post op waarom:
‘A. Omdat ik geen idee had hoe mijn zoontje zichzelf pijn had gedaan
B. Ik geen idee had hoe het was gebeurd
C. Ik hierdoor voor de zoveelste keer iets belangrijks had gemist van mijn middelste kind en
D. Er uiteindelijk niks aan de hand bleek en ik die wedstrijd van mijn middelste voor niks had gemist.’

Kijkend terwijl ze slaapt

En zo gaat het zo vaak. ‘Allemaal redenen waarom mijn middelste blije, vrolijke kind dat alles goed vindt, het minst van mijn aandacht krijgt. Dat maakt me soms zorgen, en dan eindig ik de dag, kijkend naar haar terwijl ze slaapt, zie ik hoe perfect ze is en beloof ik mezelf dat ik het beter zal doen. Beter MOET doen….’

De onschuld zelve

Omdat Claire dat maar al te goed beseft, en ze hoopt dat haar dochter het nooit op een vervelende manier zal opvatten, richt ze zich in een deel van haar bericht aan haar. ‘Ik zie je. Ik zie je in de ochtend met je lieve glimlach op je gezicht. Zacht zingend, de onschuld zelve, terwijl je broertje en je zus al 465 duizend keer het bloed onder mijn nagels hebben gehaald voor het ook maar acht uur ‘s ochtends is.’

LEES OOK: 5 voordelen van het jongste kind in het gezin zijn

Spanning

‘Je deelt alles zonder daar moeilijk over te doen’, gaat Claire verder. ‘Ik zie je altijd nadenken over je broer en zus. Wat je ook doet, je zorgt dat je nooit met lege handen voor ze staat als ze thuis komen. Ik zie dat je school soms spannend vindt. Ik zie dat je mijn spanning ziet, dat je mij mijn tranen ziet afvegen.’

‘Je hebt geen idee’

‘Ik zie je reactie als je zus haar deur weer keihard dichtslaat. Ik zie je onderhandelen met je broertje wanneer hij een woede uitbarsting krijgt en ligt te gillen op de vloer. Ik zie je dansen, ik zie je zingen. Je hebt werkelijk geen idee hoeveel liefde en vreugde je brengt. Ik zie je opleven als we tijd met zijn tweetjes doorbrengen. Ik weet dat we dit niet vaak genoeg doen en soms gaat er veel tijd overheen tot we weer samen zijn. Maar mijn lieve, gevoelige, grappige, zorgzame schoonheid: ik zie jou.’

Facebook

Haar bericht sluit Claire af met de woorden: ‘Hieronder een foto van kind nummer twee met haar prijs. Ik heb er ook een screenshot van een berichtje dat ik van haar camogie (Keltische teamsport, red.) trainer kreeg nadat ik dit berichtje had getikt. Het blijkt dat kind nummer 2 precies is zoals alle andere kinderen. Het ligt gewoon aan mezelf dat ik denk dat ze tekort komt.’

Het middelste kind is vaak het meest succesvol als volwassene

Facebook

Reageer op artikel:
Moeder schrijft een ode aan haar middelste kind
Sluiten