Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Eropuit 27 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Moeder schrijft open brief, haar zoontje met down werd niet uitgenodigd op feestjes

‘Ik weet dat we elkaar niet zo goed kennen, maar mijn zoon Sawyer en jouw kind zitten bij elkaar in de klas. Ik begrijp dat jouw kind onlangs uitnodigingen heeft uitgedeeld. Sawyer was de enige in de klas die geen uitnodiging kreeg.’ Zo begint de teleurgestelde, Canadese moeder Jennifer Kiss-Engele haar open brief op Facebook aan de ouders die haar zoontje met down buitensloten.

En dat precies haar zoontje geen uitnodiging kreeg, was volgens de moeder geen toeval. ‘Ik begrijp dat het een opzettelijke beslissing was om mijn kind buiten te sluiten. Ik ben niet boos op jullie,’ schrijft de moeder. ‘Ik denk juist dat dit een mooie kans is om mijn zoon beter te leren kennen. Dat je het down syndroom hebt, wil niet zeggen dat je dan geen vrienden wil hebben. Dat je geen gevoelens hebt. Het betekent ook niet dat je het dan niet leuk vindt om naar verjaardagsfeestjes te gaan. Mensen met Down willen hetzelfde als jij en ik.’

Aan Sawyer ligt het niet

Dat het niet ligt aan het karakter van haar zoon, daar is ze van overtuigd. ‘Blijere kinderen bestaan haast niet. Ik weet ook dat het niet komt omdat hij niet leuk is: hij heeft een geweldig gevoel voor humor en een aanstekelijke lach. Het komt ook niet omdat Sawyer niet met je kind overweg kan. Hij heeft het regelmatig over je kind. De enige reden waarom je het oké vond om mijn kind niet uit te nodigen, is omdat hij down heeft.’

Na dit incident moest Jennifer tot de spijtige conclusie komen dat het niet de eerste keer was dat zoiets gebeurde. Het afgelopen jaar werd haar zoon bijna nergens uitgenodigd en daar voelt de moeder zich schuldig over. ‘Kinderen komen nu op een leeftijd waar ze maar een paar anderen uitnodigen op hun verjaardag, Sawyer hoort niet bij de selectie. Ik heb een jaar voorbij laten gaan waarin ik meer had kunnen doen om anderen voor te lichten over down. Als ik dat had gedaan, zaten we nu misschien niet in deze situatie.’

Update

De brief van Jennifer werd duizenden keren gedeeld en kreeg talloze reacties. Inmiddels zit er gelukkig een happy end aan dit verhaal. ‘De ouder heeft mijn brief gelezen en heeft met haar kind over Sawyer gepraat. Het kind heeft een speciale uitnodiging voor mijn kind geknutseld. Sawyer vindt het fantastisch en kan er niet meer over ophouden.’

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan hier.

‘Hoe zal het leven van mijn kind met down eruit zien?’ In deze prachtige video geven 15 kinderen met down uitleg >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder schrijft open brief, haar zoontje met down werd niet uitgenodigd op feestjes
Sluiten