Anne Broekman
Anne Broekman Kids 25 aug 2016

Moeder schrijft open brief: oordeel niet over mijn kind dat nog in een buggy zit

Ze was er helemaal klaar mee. De beschuldigende blikken, de afkeurende woorden, de oordelen. En dus schreef blogger Rachel Bitmead een open brief aan alle mensen die een mening hebben over haar dochtertje van 5 dat nog steeds in een buggy zit.

De Britse Rachel hoort het heus wel. Het gefluister achter haar rug als mensen denken dat zij hen niet hoort. Over dat haar dochter toch echt ‘te oud’ is om nog in een buggy te zitten. Ze schrijft nu een open brief aan al die mensen. ‘Kom gewoon naar me toe en vraag me waarom mijn dochter in een buggy zit. En dat is niet omdat ze te lui is of haar kind vertroetelt.

Nee, de reden is dat ze het hypermobiliteitssyndroom heeft. Als ze langer loopt dan gewoonlijk of als het erg warm is, krijgt ze last van haar onderlichaam. Haar benen, enkels en voeten doen dan veel pijn. Lopen zit er dan niet meer in. En dus zijn die veroordelende blikken extra pijnlijk voor moeder en dochter.

Klaar mee

Haar dochtertje krijgt pijnstillers en heeft lang niet altijd de buggy nodig. Maar soms, zeker in deze zomerse hitte, vlammen de klachten weer op. Heeft het gezin geen kinderwagen bij zich, dan moet Rachel haar dochter dragen. En inderdaad, een vijfjarige is loeizwaar. Daarom neemt ze meestal voor de zekerheid een wagentje mee.

Fluisteren en fronzen

Rachel: ‘Als we ergens zijn, merk ik dat ik op luide toon tegen mijn dochter praat: ‘Hoe voelen je voeten aan? Helpen de pijnstillers al? Hopelijk kun je weer snel rondlopen.’ Ik doe dit zodat wildvreemden weten waarom ze in een buggy zit. Maar daar ben ik klaar mee. Dus: de eerstvolgende keer dat je een kind in een buggy ziet en denkt dat hij of zij ‘te oud’ hiervoor is, oordeel dan niet en ga er niet vanuit dat het kind of de ouders lui zijn. Fluister niet achter de rug van de ouders en frons niet afkeurend. Ten eerste heeft een kind in een buggy niets te maken met andere mensen, en ten tweede: het kind heeft misschien een heel goede reden om niet te lopen.’

Hoe stoer! Fat shaming: deze vrouw deed er iets bijzonders mee.

Reageer op artikel:
Moeder schrijft open brief: oordeel niet over mijn kind dat nog in een buggy zit
Sluiten