De reden waarom deze moeder elk jaar twee moederdagkaarten schrijft is prachtig

Op 14 mei, Moederdag, wordt het gros van de moeders gewekt met een heerlijk ontbijtje op bed, een lading kusjes en misschien wel een (zelfgemaakt) cadeautje. De Amerikaanse Jill Robins, zelf moeder van de twee geadopteerde Chinese kindjes Kyle (7) en Zack (6), heeft elk jaar een wel heel speciaal Moederdag ritueel.

Ze koopt elk jaar twee kaarten voor twee bijzondere vrouwen, namelijk de biologische moeders van haar kinderen. In die kaartjes schrijft ze persoonlijke teksten voor beide vrouwen, die ze nooit ontmoet heeft. Een bijzonder detail is wel dat de kaartjes nooit zullen worden gelezen door de moeders van de kinderen en ze puur een symbolische betekenis hebben.

Mijlpalen

Waarom Jill ze dan toch schrijft? In een bericht op Facebook legt ze het uit. ‘Ik kwam op het idee toen ik in de winkel moederdagkaarten voor ‘geboortemoeders’ zag staan. Ik weet niet waarom, maar ik kocht er twee. Dat was vijf jaar geleden, en sindsdien doe ik het elk jaar. Ik schrijf de kaartjes als iedereen op bed ligt en ik alleen beneden zit. Ik noteer wat mijn jongens dat jaar hebben meegemaakt, net als de belangrijke mijlpalen die ze hebben bereikt.’

LEES OOK: De mooiste gedichten om cadeau te krijgen op Moederdag

‘Daarna lees ik de woorden die ik heb opgeschreven nog eens na en doe de kaarten dan in een envelop. Ik hou ze tegen mijn borst en stop ze daarna in een schoenendoos die in mijn kledingkast staat, omdat ik geen idee heb waar ik ze anders kwijt moet.’

Uit respect

‘In China bestaat er geen open adoptie’, gaat ze verder. ‘De wetten in het land laten het niet toe om dat de moeder een adoptieplan maakt. Kinderen afstaan wordt zelfs als illegaal beschouwd. Ik weet dat er ergens in China twee moeders zijn die zich afvragen waar hun kinderen zijn en hoe het ze vergaat. Ik wens ze vrede en rust. Uit respect schrijf ik ze kaartjes, die ze dan wel nooit zullen lezen, maar ik voel dat ik dit moet doen.’

Jill plaatste een foto en haar tekst op Facebook en haar bericht wordt met open armen ontvangen. ‘Misschien is er een moeder die hetzelfde doormaakt en iets aan mijn tekst heeft’, sluit ze haar bericht af. Of ze de kaartjes ooit aan haar zoontjes zal laten lezen is nog niet bekend.

Dit idee voor Moederdag willen we meteen uitvoeren!

Facebook

Reageer op artikel:
De reden waarom deze moeder elk jaar twee moederdagkaarten schrijft is prachtig
Sluiten