Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 17 jul 2016

Moeder verliest zoontje in ongeluk, deelt hartverscheurende lijst met adviezen op Facebook

Het zal je maar gebeuren. Het is de allergrootste angst van elke ouder. Je kind verliezen. Het overkwam Ashley Grimm in juni van dit jaar en nu deelt ze met de hele wereld haar woorden en advies. ‘Hou je kind vast, ruik zijn geur en kijk naar de onschuldige twinkeling in de ogen die ergens tussen kindertijd en volwassendom verloren gaat.’

Ashley vertelt over het auto ongeluk dat haar en haar vijf kinderen trof in juni. Haar zoontje Titus droeg op het moment van het auto ongeluk geen gordel. Niet omdat zij die niet om had gedaan bij haar kinderen, maar omdat Titus zichzelf regelmatig losmaakt. Alles had ze al geprobeerd. Extra manieren om vast te zetten, vijfpunts zitjes. Hij maakte er een sport van om ze los te krijgen.

Tijdens de autorit, die haar zoontje het leven kostte was ze slechts vijf minuten onderweg toen er een rots op het wegdek rolde. In een split second moest ze kiezen uit de rots, een aanrijding en een gevaarlijke rivier naast haar. Ze koos de rots. Met fatale gevolgen. Titus die als enige los zat overleefde de klap die volgde niet.

Ze schrijft verder dat haar leven in een klap verscheurd werd. Haar kleine ventje, haar trots werd van haar afgenomen. In gruwelijke details vertelt ze hoe ze haar vier andere kinderen in veiligheid bracht en ontdekte dat Titus niet meer leefde. Ze bidde dat hij terug zou komen bij haar, om vervolgens in shock achter te blijven. Totaal ontredderd. Wat volgde waren dagen van afschuwelijk besef en rouw, maar ook van openlijke beschuldigingen en verwensingen van mensen op Twitter en ander social media. Ze zou een slechte moeder zijn en al haar kinderen moesten maar van haar afgenomen worden.

Ashley schrijft dat Titus LEGO schepen voor haar bouwde en dutjes in haar schoot deed. Gelukkig koos ze ervoor om niet in haar schulp te krijgen na alle aantijgingen maar ter nagedachtenis aan haar zoon en als krachtige boodschap aan alle ouders deze Facebook post te schrijven met de enige juiste adviezen die er zijn.

Haar adviezen lees je in het Engels in haar post, die je hieronder kunt teruglezen, maar kort en vrij vertaald komt het hierop neer:

– ‘Misschien is broccoli opeten niet zo belangrijk als we denken. Kijk naar hoe je kind eet, neem de haat voor mais in je op. Misschien mogen ze wel gewoon een ijsje – ookal ligt er nog groenten op het bord.’

– ‘Speel met ze. Leer de Xbox. Omarm hun prachtige fantasie en laat ze geloven dat Elsa of Captain America zijn. Lees hun gedachten en zie hoe ze werken. Het huishouden loopt niet weg.

– Geniet en neem elke knuffel of kus die je kunt pakken. Zelfs degene die bedoelt om naar bed gaan te vertragen. Doe langzaam aan. Kijk ze in de ogen en vertel ze hoeveel je van ze houdt. En ookal hebben ze discipline nodig, soms mag je ze best even laten gaan.

– Neem alles in je op. Ruik en voel je kind. Leg je telefoon neer en kijk echt naar ze. Zonder filter of lens. Verzorg ze nog even extra. Slaap is overgewaardeerd. Luister nog eens vijf minuten extra naar de verhalen over Star Wars, Minecraft en Disney prinsessen. Hou je kinderen stevig vast. Je bent zo ontzettend gezegend met de zorg over zult unieke, mooie en kleine wezentjes.

En nu ik dit opschrijf en in me opneem besef ik me terdege dat Ashley’s woorden belangrijk zijn. Werk, huishouden, opvoeden. Het komt later wel. Ik leg mijn ‘pen’ neer en ga nu het grote LEGO kasteel van Nexo Knights bouwen dat mijn zoontje gisteren gekregen heeft. Ik heb respect voor Ashley en wens haar en haar familie in mijn diepste ziel het beste toe en sterkte om zonder Titus verder te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder verliest zoontje in ongeluk, deelt hartverscheurende lijst met adviezen op Facebook
Sluiten