Thea Tijssen
Thea Tijssen Body 23 jun 2016

Moeder waarschuwt andere moeders: pas op met de tuinslang bij extreme hitte

Als er een hittegolf over je land trekt, dan waarschuwen artsen onder meer voor het risico van verbranding door de zon. Logisch. Maar niet alle waarschuwingen liggen voor de hand. In Amerika waarschuwen ze momenteel voor een tuinslang die in de zon ligt te bakken…

En helaas is hiervan in elk geval al een baby het slachtoffer geworden. Een jongetje van negen maanden in Arizona is eerder deze maand verbrand omdat hij kokendheet water uit een tuinslang over zich heen kreeg toen zijn moeder – zich van geen kwaad bewust – het babyzwembadje voor hem ging vullen, aldus KNXV-TV.

Brandblaren

‘Het breekt je hart. Echt. Het is zo erg. Je denkt er gewoon niet aan dat water uit de tuinslang hem kan verbranden,’ vertelde moeder Dominique Woodger aan het tv-station. ‘Zijn hele huid lag eraf. Hij had brandblaren over de hele rechterkant van z’n lijfje.’ Het jongetje had tweedegraads brandwonden op zo’n een derde van z’n lichaam. Dokters hebben tegen Dominique gezegd dat hij volledig zal herstellen.

Net niet het kookpunt

Water dat in een tuinslang zit die in de zon ligt, kan oplopen tot zo’n 90 graden Celsius, zegt Dr. Kevin Foster, directeur van het Arizona Burn Center in Phoenix. ‘Het water bereikt dan nog net niet het kookpunt, maar het scheelt niet veel. Het is bijna zo heet als koffie die uit het espressoapparaat komt,’ vertelde Foster aan TODAY. ‘Met zo’n temperatuur vindt een verbranding bijna direct plaats.’

Boven de 37┬║

Kinderen zijn met name kwetsbaar omdat ze veel buiten zijn en spelen met water en tuinslangen, bovendien is hun huid dunner dan die van volwassenen, dus de verbrandingen zijn dieper, aldus Foster.
Hij waarschuwt dat tweede- en derdegraads verbrandingen veroorzaakt door kokend water uit tuinslangen veel voorkomen wanneer de temperaturen boven de 37 graden Celsius uitstijgen. Als wij een hittegolf krijgen in Nederland, kan dit bij ons natuurlijk ook gebeuren.

Boegem Balsem schijnt heel goed te helpen bij verbrandingen.

Tuinslang op een haspel

Als we hier in Nederland dus een hittegolf krijgen, is het belangrijk dat je de tuinslang ├╝berhaupt niet buiten neerlegt, als dat mogelijk is. Als het niet anders kan dan dat-ie buiten ligt, maak ‘m dan eerst leeg. Of gebruik een tuinslang op een haspel, zodat het water er altijd meteen uitloopt na gebruik.

Verbrande voetzolen

In aanvulling op de tuinslangverbrandingen ziet Foster elke zomer ook vaak mensen die hun voetzolen hebben verbrand doordat ze met hun blote voeten een metalen object aanraakten. Daar ook even voor uitkijken dus, als je kinderen op zo’n snikhete dag blootsvoets door de tuin lopen.

Heb jij iets soortgelijks meegemaakt met water uit de tuinslang? Vertel het ons!

Is het zo’n bloedhete dag en snakken jij en je kids naar wat verkoeling? Ga naar het strand! Het is even gedoe (slepen met spullen, met z’n allen in de auto), maar als je er eenmaal bent, is het onbetaalbaar!

Reageer op artikel:
Moeder waarschuwt andere moeders: pas op met de tuinslang bij extreme hitte
Sluiten