Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 2 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Moeder waarschuwt na overlijden zoontje: ‘Maak je niet te druk om de kleine dingen’

Natuurlijk word je gek van de eeuwige rommel thuis en kun je wel gillen als je gloednieuwe bank nog geen week schoon blijft, maar als het aankomt op leven en dood maakt zo’n simpel vlekje niets uit. Moeder Heather Duckworth maakte zich druk om van álles, maar toen haar zoontje plotseling werd gediagnosticeerd met kanker, deed het er allemaal niet meer toe.

In een hartverscheurende Facebookpost roept ze andere moeders op zich niet te druk te maken om de kleine dingen.

Boos om niks

Heather, moeder van vier kids, schrijft over die ene keer dat ze ontzettend boos werd om een inktvlek op het nieuwe tapijt. Haar 3-jarige zoontje Jacob had een pen opengebroken, nét op dat moment dat ze even niet keek. ‘Ik kreeg tranen in mijn ogen van frustratie’, schrijft ze.

‘Ik was gewoon zo moe. En boos. Heel, heel boos. Ik was boos op mijn zoon – die zo blauw was als een smurf -, maar ook boos op mezelf omdat ik die pen binnen zijn handbereik had gelegd. We woonden pas zes maanden in dit huis en het tapijt was compleet verpest.’

Zo word je een goede vriendin voor je bestie die net is bevallen

Rommelig

Natuurlijk kon ze Jacob wel achter het behang plakken, maar als ze had geweten dat hij nog geen maand later in het ziekenhuis zou belanden met kanker, had ze anders gereageerd.

De vlek kwam nooit uit het tapijt. Ook niet toen Jacob twee jaar later overleed, na een lange strijd tegen zijn ziekte. ‘Mijn zoon was dood, maar die blauwe vlek? Die zat er nog. Vanaf dat moment herinnerde de vlek me constant aan hem. Het herinnerde me aan mijn frustratie om zoiets onbenulligs.’

‘Aan het feit dat het leven rommelig is, maar dat dat het waard maakt om te leven. Dat mensen belangrijk zijn, spullen niet. Dat ongelukjes gebeuren. Dat ik de kleine dingen moet laten gaan en waarde moet hechten aan wat echt belangrijk is.’

Moeder Sanne: ‘Mijn ergste nachtmerrie is waarheid geworden: mijn dochter van 15 is ongepland zwanger.’

Dankbaar

Heather werd aan de situatie met haar zoontje herinnerd toen haar dochtertje laatst een enorme rommel maakte met slijm. Het grote verlies heeft haar perspectief op veel dingen in het leven veranderd.

‘Waar ik vroeger in huilen uitbarstte om de vlek, kan ik nu niets anders dan dankbaar zijn voor de herinneringen. Het leven gaat messy zijn. De keukenvloer zal altijd plakken, er zullen chipjes op de achterbank liggen, de wasmand en het aanrecht zullen nooit leeg zijn, af en toe komt er een bal door de ruit, er zal stift op de tafel zitten en er zal een blauwe inktvlek op je gloednieuwe tapijt belanden.’

‘Maar al die rommel? Die ontstaat door leven, liefhebben, groeien en leren. En het zijn zegeningen. Ik wil een miljoen blauwe inktvlekken op mijn tapijt als dat betekent dat ik nog één dag kan hebben met mijn zoontje.’

Anoniem: ‘Ik heb stiekem een hekel aan mijn stiefdochters.’

Bekijk de hele Facebook-post hieronder. Het is je tijd meer dan waard.

Puber vermist: “Ik liep niet weg. Ik ging ergens naartoe”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babble

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme