Kids 4 aug 2017 Susan Dalstra

Moeder waarschuwt ouders, nadat dochter (3) een ernstige zonnesteek oploopt

Je zou denken dat je een zonnesteek oploopt als je te lang in de zon bent geweest, maar dat blijkt lang niet altijd het geval. Jennifer Abma kreeg de schrik van haar leven, toen haar dochtertje thuis zwetend buiten bewustzijn raakte. 

Warm in huis

Jennifer besloot haar dochters binnenshuis te houden, toen de temperatuur in haar woonplaats Edmonton (Canada) meer dan 32 graden aantikte. Op zich een slimme keuze, ware het niet dat ze niet besefte hoe warm het in huis werd, toen ze de 3-jarige Anastasia een dutje liet doen op haar slaapkamer, die op dat moment niet heel heet was.

40 graden

Alles leek nog normaal, totdat ze haar dochters wakker wilde maken. Anastasia was opgezwollen, rood, zweette en was met geen mogelijkheid wakker te krijgen. In paniek belde Jennifer een ambulance. Die ontdekten dat de temperatuur in de slaapkamer 50 (!) graden had bereikt en Anastasia een lichaamstemperatuur van een schokkende 40 graden had. Het meisje had een serieuze zonnesteek.

Fataal

‘Ze heeft heel, heel veel mazzel gehad. Als ze minuten langer zo had gelegen, had ze hier permanente schade aan over gehouden.’ Een onbehandelde zonnesteek kan snel schade toebrengen aan nieren, hersenen, het hart en spieren. Als een zonnesteek niet op tijd wordt ontdekt, kan het zelfs fataal aflopen.

Engste moment

Na 20 minuten kregen de ambulancemedewerkers het meisje eindelijk wakker. De 23-jarige moeder besloot het enge voorval te delen op social media om andere ouders alert te maken. ‘Dit was mijn avond en het was het engste moment dat ik ooit heb meegemaakt. Dit is een zware zonnesteek. Er is niets engers dan je kind niet wakker kunnen maken. Dit is het bewijs dat een kind niet per se in de zon hoeft te zijn om een zonnesteek op te lopen.’

Luchtcirculatie

Doordat de gordijnen dicht waren en er geen ventilator was, was er te weinig luchtcirculatie in de slaapkamer – ondanks dat de ramen open stonden. Die gordijnen sloten de boel af, zonder dat de moeder het wist. Volgens de ambulancemedewerkers was in deze slaapkamer slapen daardoor vergelijkbaar met je kind achterlaten in een hete auto. Inmiddels heeft Jennifer ventilatoren aangeschaft en heeft ze zich voorgenomen haar dochters vaker te controleren tijdens een dutje.

Zomermaanden

‘Ik zou dit alle ouders aanraden gedurende de zomermaanden. Pas op als je kind uit het niets moe wordt. Check de kamers in het huis – die hebben niet vanzelfsprekend allemaal dezelfde temperatuur.’ Jennifer benadrukt dat ondanks dat Anastasia geschrokken is, het nu gelukkig weer helemaal goed met haar gaat.

Drinkt jouw kind wel genoeg op warme dagen? Zo kom je er achter.

Good Housekeeping

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder waarschuwt ouders, nadat dochter (3) een ernstige zonnesteek oploopt
Sluiten