Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 27 februari 2017

Moeder waarschuwt voor hersenvliesontsteking met hartverscheurende foto

De 6-jarige zoon van de Engelse Sharon Carver was kerngezond, tot hij ineens last kreeg van erge hoofdpijn. Ze gaf hem pijnstillers, maar de pijn bleef aanhouden. In het ziekenhuis bleek dat haar zoon een bacteriële hersenvliesontsteking had. Twee dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Nu wil Sharon andere ouders waarschuwen met een lijst van verschijnselen.

In de laatste uren die Sharon met haar zoon doorbracht, maakte iemand een hartverscheurende foto van haar en haar zoontje. Dit is de foto die ze op Facebook delen om andere ouders te waarschuwen voor de symptomen van meningitis, oftewel een hersenvliesontsteking. Zo wil Sharon vaders en moeders op het hart drukken dat symptomen als hoofdpijn, rode vlekjes, loomheid of koorts allemaal symptomen zijn waarbij je alarmbellen moeten gaan rinkelen, omdat het zomaar op een hersenvliesontsteking kan duiden.

I want to stop other parents from suffering the same experience, and raise awareness of meningitis symptoms – Sharon

Awareness

Toen Sharon met haar zoontje in het ziekenhuis kwam, was zijn lichaam al in shocktoestand. Hij overleed twee dagen later door orgaanfalen. Sinds het overlijden van haar zoontje, doet zij er echt alles aan om de bekendheid rondom hersenvliesontsteking en de symptomen ervan te vergroten.

LEES OOK: Moeder: ‘Laat je zieke kind thuis. Ook als je denkt dat het niet besmettelijk is’

Hoe ontstaat hersenvliesontsteking?

Volgens de Hersenstichting zijn er twee soorten hersenvliesontsteking. Een die door een virus ontstaat, en een bacteriële variant. Deze laatste is de meest ernstige. Vaak begint dit als bloedvergiftiging, waarbij de bacteriën de bloedbaan infecteren. Een bacteriële ontsteking wordt veroorzaakt door één van de drie bacteriën: meningokok, pneumokok of Haemophilus influenzae type b (Hib). Die laatste komt sinds 1993 steeds minder voor vanwege een vaccin dat kinderen meekrijgen bij de DKTP-prik. Als de weerstand van je kind afneemt, kunnen de onschuldige bacteriën zich vermeerderen en verspreiden via de bloedbaan. Als de bacteriën op deze manier in de hersenen terechtkomen, kunnen deze hersenvliesontsteking veroorzaken.

Als je een lage weerstand hebt ben je kwetsbaar voor deze bacteriën

Bacteriën die een hersenvliesontsteking veroorzaken komen vaak voor in je neusholte. Je kunt erdoor besmet raken als iemand hoest of niest. Bij een hoest- of niesbui komen er piepkleine druppeltjes in de lucht die je binnen kunt krijgen. Als je een lage weerstand hebt ben je kwetsbaar voor deze bacteriën. Ze kunnen daarna dus in je bloed terechtkomen.

Wat zijn de symptomen?

Bij een bacteriële ontsteking zijn de verschijnselen:

  • huidbloedinkjes (paarsrode vlekjes die niet verdwijnen als je erop duwt)
  • ernstige hoofdpijn
  • stijve nek
  • koorts
  • overgeven
  • veranderd bewustzijn (slaperig of zelfs bewusteloos)

Bij pasgeborenen zijn deze verschijnselen moeilijker waar te nemen; ze vertonen vaak een prikkelbaar of juist lusteloos gedrag. Bacteriële hersenvliesontsteking komt in Nederland ongeveer 700 keer per jaar voor. Ongeveer 10% overlijdt er vervolgens aan.

Deze moeder waarschuwde andere ouders vorige week, nadat haar dochtertje zichzelf bijna ophing

Daily MailHersenstichting

Reageer op artikel:
Moeder waarschuwt voor hersenvliesontsteking met hartverscheurende foto
Sluiten