Patricia van den Broek
Patricia van den Broek Kids 12 apr 2017

Moeder waarschuwt alle ouders voor het gevaar van knoopbatterijen

Online circuleert een bericht van de moeder van Kacie (2) die vecht voor haar leven, nadat ze een knoopbatterij inslikte. Bangmakerij, al die waarschuwingen op internet? Misschien. Maar omdat Patricia haar dochter ook laatst betrapte met zo’n ding in haar hand, vonden we het toch de moeite waard om dit bericht te delen. Want die krengen zitten in meer dingen dan je denkt.

Mijn dochter van drie rommelt nog wel eens in kastjes. Nu ben ik niet heel spastisch met ‘pas op, daar mag je niet aankomen’, maar de echt gevaarlijke spullen heb ik natuurlijk buiten handbereik liggen. Althans, dat dacht ik. Want in onze gang staat ook een kastje. Met daarin de post, verdwaalde sleutels en van die fietslampjes die je overal kunt kopen.

Fietslampje

Soms zit mijn dochter daarmee te spelen. Lampjes hebben iets magisch voor peuters, dus ze kan zich lang vermaken door die dingen aan en uit te zetten. Tot ze een keer naar me toe kwam met zo’n knoopbatterij, zo’n plat en rond ding, in haar handen en vroeg: ‘Mama, wat is dit?’ Ik dacht, met een eerdere waarschuwing die ik hierover las op internet indachtig: ‘Verdomme, hoe komt ze daar nou aan?’ Tot ik op de gang een fietslampje zag liggen dat uit elkaar gevallen was. En ja, ik ontdekte er ook een in een goedkope praatpop die ze van een vage kennis had gekregen. Die had ze er makkelijk met haar minivingertjes uit kunnen wurmen.

In kinderspeelgoed

Bottom line: ik heb er nooit bij stilgestaan hoe gevaarlijk die fietslampjes (of dus zo’n pop) dus eigenlijk zijn, en ik was blij dat ze het ding niet éérst in haar mond had gestopt. Het bericht van de moeder van Kacie (2), die nu dus in een Engels ziekenhuis ligt, bevestigt dat maar weer. Ik snap dus dat ze haar verhaal met anderen wil delen. Niet omdat het sensationeel of bangmakerij is is, maar omdat die knoopbatterijen soms gevaarlijk kunnen zijn. En ze dus gewoon in je fietslampjes, de afstandsbediening, rekenmachines of kinderspeelgoed zitten.

Kacie in slechte toestand

In het geval van Kacie zat de batterij in een autosleutel. Haar moeder Cheryl Bell en de artsen wisten eerst niet dat het meisje deze had ingeslikt. Ze gaf steeds over en had diarree. Haar toestand ging hard achteruit. Ze kreeg problemen met ademhalen en dus werd er een scan gemaakt, waarop de batterij te zien was.

Nooit meer lopen

Met spoed werd de batterij verwijderd tijdens een operatie. Alleen: de schade die het had aangericht was al groot. Toen Kacie bloed bleef overgeven, moest ze opnieuw geopereerd worden. Ze moet nog minstens een maand blijven en er zullen meer operaties volgen. Haar moeder: ‘Kacie zal misschien nooit meer kunnen lopen. Maar ze zou het wel moeten halen. Kacie heeft geluk dat ze nog leeft. Daarom wil ik alle ouders waarschuwen voor deze batterijen’, zegt ze tegen Derby Telegraph.

1. Wat moet je doen als je kind zo’n batterij heeft ingeslikt?

Als een batterij is ingeslikt, moet je altijd een arts raadplegen en doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Ouders van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt, realiseren zich vaak niet hoe gevaarlijk dit kan zijn voor het kind. Steeds vaker brandt zo’n plat batterijtje een gat in de slokdarm.

2. Wat voor schade kunnen ze aanrichten?

Batterijen kunnen de slijmvliezen beschadigen door een elektrochemische reactie. Ook kan de inhoud gaan lekken, waardoor het slijmvlies beschadigd wordt en er zware metalen in je bloed terecht komen. Dit kan leiden tot blijvend letsel en in een enkel geval tot de dood, schreef de Volkskrant al tijden geleden hierover.

3. Bij hoeveel gevallen zijn de gevolgen ernstig?

‘Binnen twee uur kunnen er al ernstige beschadigingen optreden. Het streven is dan ook om een batterij zo spoedig mogelijk te verwijderen, liefst binnen één uur’, zeggen de artsen Smit en Kindermann die de krant hierover sprak. Ze stellen vast dat het aantal incidenten met ingeslikte knoopbatterijen de laatste vier jaar sterk is toegenomen. In de meeste gevallen passeert de batterij het maag-darmkanaal zonder problemen. In tien procent van de gevallen blijft hij steken en bij één procent levert het serieuze complicaties op, zoals bij Kacie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

hln.be

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder waarschuwt alle ouders voor het gevaar van knoopbatterijen
Sluiten