Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 28 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Moeder schrijft brief aan iedereen die niet snapt waarom haar zoon een lastige eter is

Kathy Hooven heeft er schoon genoeg van dat iedereen het eetpatroon van haar zoon bekritiseert. Daarom schreef ze een vlammende brief. 

Niet verwend

‘Ja, hij is een lastige eter. Ja, zijn eetpatroon is niet ideaal. Ja, hij weet wel dat Cinnamon Toast Crunch ontbijtgranen niet tot de voedselwijzer staat. En ja, zelfs als hij honger heeft, eet hij niets wat niet Cinnamon Toast Crunch/vanille Oreo’s/pizza’s/appels of Pringles is. Dat is niet omdat hij verwend is. Het is niet omdat we makkelijk toegeven en hem altijd zijn zin geven.

Zintuigen

Het is omdat hij moeite heeft met het inzetten van zijn zintuigen. Dat ligt niet aan jou of aan mij, maar aan hem. Ook als je denkt dat hij het wel eet als hij maar hongerig genoeg is, zit de kans er dik in dat het nog steeds niet gebeurt. Als moeder die hem begrijpt, voor hem op komt en van hem houdt, ga ik die theorie ook niet testen. Zou jij een hap uit een stuk afval nemen dat heeft liggen rotten op een hete zomerdag? Want, niet lullig bedoeld, dat is hoe eten voor hem ruikt en smaakt.

Autisme

Die overgevoelige zintuigen heeft hij te danken aan autisme. Niet omdat we hem slecht opvoeden of omdat hij een koppig kind is met een sterke wil. Hij eet niet om een ander te beledigen, maar om zichzelf te beschermen. Eten wat hij kent, waarvan hij weet dat hij het lekker vindt, geeft hem een veilig gevoel. Voor mijn zoon is al het andere eten een onvoorspelbare bedreiging.

Accepteren

Overweeg de volgende keer dat we op bezoek komen een bus Pringles te serveren. Niet omdat je toegeeft, hem z’n zin geeft of hem verwend, maar omdat je om hem geeft, hem respecteert en zijn aandoening probeert te begrijpen. Door de tijd te nemen om deze geweldige persoon te leren kennen, is het makkelijker om hem te begrijpen en accepteren. Dan zie je misschien eindelijk hem, in plaats van wat er al dan niet op zijn bord ligt.’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme