Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids 10 mei 2015
Leestijd: 5 minuten

Moederdag: 10 dingen van je moeder die je doorgeeft aan je kind

Het is Moederdag, ik zeg: geen beter moment dan vandaag om even stil te staan bij dingen van je moeder, die je doorgeeft aan je kind. En wie weet geeft je kind ze ook weer door… (Denk hier even ‘The circle of life’ onder, als soundtrack).

1. Je looks, in het algemeen

Je uiterlijk is erfelijk. Kon je me vroeger niet erger beledigen dan te zeggen dat ik op mijn moeder leek (op de één of andere manier deed je mij daar als tiener geen plezier mee), nu vind ik juist niets een groter compliment dan dat. In haar uiterlijk zie ik mijn oma en opa terug en met het erven van haar looks geef ik diezelfde genen weer door aan mijn dochter. Die heeft nu eenzelfde scherpe, maar toch dromerige blik als mijn moeder soms kan hebben. En dat is ontroerend om te zien.

2. Die lieve sproetjes/je helblauwe ogen/je kastanjebruine haar

Mijn moeder heeft rood haar en prachtige sproeten. Ik kreeg ‘pas’ op mijn vijfde sproeten, nadat ik daar langdurig voor had gebeden tot God en ze voor mijn verjaardag, sinterklaas én kerst had gevraagd. Gelukkig zaten ze in de familie en kreeg ik ze daarom sowieso, want sproeten hebben een hoog erfelijkheidsgehalte. Dit jaar verschenen bij mijn eigen dochter de eerste sproetjes op haar neus. Lachend wees ze naar oma’s besproete décolleté: ‘Hé oma, jij hebt ook zonnekusjes!’

3. De echte moederknuffel

De knuffel die mijn moeder me gaf was een pure uiting van allesomvattende liefde. Geruststelling, veiligheid, vertrouwen, goedkeuring, ik-ben-er-voor-je, álles zat in dat ene moment van de armen van mijn moeder om me heen. Knuffels van mama zijn goed om stresslevels van je kind laag te houden en zorgen voor vrijkomen van het bindingshormoon oxytocine en serotonine, het gelukshormoon. Niets vind ik lekkerder dan mijn dochter diezelfde mamaknuffel te geven. En het heerlijke is, zij vindt het óók zo fijn.

4. De opvoedtrucs die ze je (onbewust) heeft meegegeven

Leren wordt leuker als je er een spelletje van maakt. Mijn moeder deed dat met mij, ik doe dat met mijn dochter. Mijn moeder had ook nooit per se iets nodig om ons te vermaken. Haar fantasie en creativiteit waren vaak al genoeg. Hoewel de wetenschappers er nog altijd niet uit zijn of iets als creativiteit binnen een gezin wordt overgedragen, weet ik wel beter. Toen ik mezelf laatst in een file uit het niets een spelletje hoorde bedenken, wist ik: het is hartstikke erfelijk.

5. Je stijl

Mijn moeder en ik zijn geen stijltweelingen. Bepaald niet. Zij is kleurig en flamboyant en ik vooral zwart en simpel, qua kleding. Maar er zijn wel degelijk overeenkomsten. We houden allebei meer van elegant en losjes dan streng en formfitting, hebben een afkeer van architecturele mode (waar het concept gaat voor de lichaamsvorm) en we zijn allebei nogal eigenzinnig in onze kledingkeuze, zónder alternatief te worden. Nou, dat mijn dochter nú al eigenzinnig (en kleurig) is, is iets wat vaststaat.

6. Bijzondere familierecepten

Oké, het is het allersimpelste familierecept ever, maar mijn moeders omelet met jam (ja, je leest het goed, een omelet met jam), die ze van háár Indische moeder overnam, is niet te versmaden. Ik kan niet wachten tot mijn dochter het ook lekker gaat vinden.

7. Je hobby’s

Uit onderzoek is gebleken dat hobby’s en voorliefdes erfelijk zijn. Vandaar dat het shopping-gen zo zwaar op mij is overgedragen. Ook het scoren van de mooiste tweedehandsvondsten is iets wat bij ons in de familie zit. En mijn tijdschriftenverslaving komt zeker weten bij mijn moeder vandaan.

8. Je huid

Ze zeggen dat, om te weten hoe je er over 25 jaar uitziet, je alleen maar even naar je moeder hoeft te kijken. Ik ben gezegend met een mama met een uitstekende huid. Ze is zestig en ziet er prima uit. Ja, hier en daar wat rimpeltjes, maar precies op de plekken waar het charmant staat. Dit betekent waarschijnlijk dat mijn gezicht op dezelfde manier zal agen, en dat van mijn dochter later ook. En eerlijk is eerlijk: elk rimpeltje zal ik met trots dragen, want het vertelt me uit wat voor nest ik kom. En als mijn dochter later groot is, hoop ik dat zij daar hetzelfde over denkt.

9. Tradities

Ik vond het vroeger fantastisch om eerst op het bed van mijn ouders te duiken, voor de dag begon. Even kletsen. Nu doen we hetzelfde met mijn dochter: elke dag, hoe vroeg ook, houden we een ‘ontbijtje op bed’, waarbij we samen de dag doornemen en praten over wat ons bezighoudt. Dat blijkt een goede gewoonte, zegt ook onderzoek van Ohio State University. Tradities binnen een gezin of familie zorgen voor stabiliteit, een echt familiegevoel en het idee ‘geworteld’ te zijn. Ach, het ontbijtje op bed is eigenlijk vooral gewoon iets wat ik voor geen goud zou willen missen. Iets wat ervoor zorgt dat onze dag meteen al goed begint. En iets waarvan ik hoop dat zij het ooit ook overdraagt op haar eventuele kinderen.

10. Het vermogen om lief te hebben

Ik houd van mijn dochter met volle overgave, ik duik in haar wereld, ik geef haar het gevoel dat ze gewenst is en ik ben altijd blij als ik haar zie (en zelfs als ik aan haar denk, word ik al vrolijk). Niemand leert je zo goed hoe je van anderen moet houden, als je moeder. Moederliefde is zowel belangrijk voor je geestelijke als lichamelijke ontwikkeling. Natuurlijk is je binden aan je nageslacht een oerinstinct, maar de fijne kneepjes van hóe je van je eigen kind houdt, die leer je toch, het allerbest… van haar.

Namens alle dochters: dankje, mam.

Wat heb jij écht van je moeder? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moederdag: 10 dingen van je moeder die je doorgeeft aan je kind
Sluiten