Susan Dalstra
Susan Dalstra Verhalen 6 apr 2018

Moeder schrijft: ‘waarom ik Moederdag een vreselijke dag vind’

Vandaag kunnen alle moeders van Nederland zich weer verheugen op ontbijtjes op bed en dubieuze knutselwerkjes. Toch wordt niet iedereen vrolijk van Moederdag. 

Jacquelene zet uiteen waarom ze Moederdag een allesbehalve fijne feestdag vindt.

Een vreselijke dag

‘Ik vier alle vrouwen.

Of je nou besloot moeder te worden, een kindje probeert te krijgen, om wat voor reden geen kind kan krijgen, je moeder verloren bent, geen kinderen wil, geadopteerd bent, geen levensgezel hebt gevonden, in een tussenfase of vast zit. Of je nou een moeder bent of niet: op Moederdag vier ik jou.

Suzan: ‘Vijf miljoen vrouwen, vijf miljoen verhalen, vijf miljoen keer Moederdag’

Moederdag is een speciale dag om te vieren dat je moeder bent of een moeder hebt. Maar wat veel mensen vergeten is dat zij die niet moeder kunnen worden of geen moeder hebben, deze dag behoorlijk zwaar kan zijn.

Ik ben een moeder. Het is iets waar ik voor gekozen heb en ik had de mazzel dat ik dat geschenk heb gekregen. Maar ik weet om verschillende reden niet of we wel moeten vasthouden aan Moederdag. Mijn persoonlijke reden: zou ik niet iedere dag gevierd moeten worden omdat ik me iedere dag een slag in de rondte werk? Breng me iedere dag bloemen: wacht niet. Maar er zijn nog heel veel andere, minder persoonlijke redenen die Moederdag een vreselijke dag maken.

Heel veel vrouwen zijn niet in staat om een kind te krijgen. Kaartjes, bloemen, gezinnen die plannen maken kan een pijnlijke herinnering zijn aan dat waar ze zo naar verlangen. Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk dat moet zijn. Als jij die vrouw bent, een vrouw die alles probeert om haar droom te verwezenlijken: ik vier jou.

Voor vrouwen die hun moeder zijn verloren en hun moeder missen is Moederdag een crappy herinnering aan het gat dat ze achterlieten. Voor vrouwen die een kind hebben verloren en niet weten hoe ze verder moeten, valt er deze dag niks te vieren.

Ik heb bewondering voor de kracht en moed van mensen die zo’n verlies doorstaan. Degenen die glimlachen als ze denken aan een mooie herinnering of huilen en wensen dat ze meer tijd samen hadden gehad. Voor iedereen die zo’n groot verlies voelt en probeert gewoon door te gaan met leven: ik vier jou.

7 lessen over het moederschap die we van Rachel uit Friends leerden

Voor iedereen die in transitie is, worstelt met veranderingen, vastzit of het idee heeft in het verkeerde lichaam te zitten, brengt deze dag nog meer emoties en verwarring. Misschien ben je een transgender die graag zwanger wil worden, of misschien ben je een transgender man die een kind wil. Misschien ben je geen van beide, maar ben je in conflict met het idee van moederschap. Wat voor problemen deze dag ook voor je meebrengt, ik sta je bij en vier jou.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind dat moeders gevierd moeten worden, maar vooral dat vrouwen gevierd moeten worden. Vrouwen zijn sterk, veerkrachtig, mooi en sterk. Vrouwen hebben lange tijd met een hele hoop onzin moeten dealen en doen dat nog steeds. Vrouwen zijn het heden en de toekomst. Vrouwen verzorgen en krijgen dingen voor elkaar. Ik vier jullie.’

Single moeder: ‘Dit is wat ik het allerliefst wil voor Moederdag’

Reageer op artikel:
Moeder schrijft: ‘waarom ik Moederdag een vreselijke dag vind’
Sluiten