Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Mind 1 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Moeders met deze eigenschap krijgen kids die beter presteren

Des te ouder je kinderen worden, hoe meer ze op je gaan lijken. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua innerlijk. En het is niet meer dan logisch dat je kids bepaalde karaktertrekjes van je overnemen. Sommige eigenschappen zitten nu eenmaal in de genen en anderen worden – dan wel onbewust – overgenomen door observatie.

Een nieuwe studie ondervond dat moeders één specifieke karaktereigenschap kunnen overdragen die een hele goede invloed heeft op de academische prestaties van haar kinderen. We hebben het over locus of control.

Locus of control

In de wetenschap wordt deze eigenschap “locus of control” genoemd, oftewel beheersingsoriëntatie. Het is een psychologische term die verwijst naar in hoeverre iemand gelooft dat gebeurtenissen die hem/haar overkomen controleerbaar zijn. Locus of control bestaat uit twee vormen, namelijk interne en externe beheersingsoriëntatie. Ben je er heilig van overtuigd dat je je leven zelf moet invullen? Dan leer je van je fouten, ben je kritisch naar jezelf, zoek je naar oplossingen en laat je je minder snel beïnvloeden door anderen. En bevindt je je voornamelijk in de interne locus of control. Mensen die meer naar de kant van externe locus of control neigen, geloven voornamelijk in het lot. Zij ontwijken hun problemen liever en geven andere factoren vaker de schuld van hun obstakels dan zichzelf.

Science says

De onderzoekers onderzochten ongeveer 1600 mommy’s to be met de nadruk op hun opvattingen en overtuigingen over wat er allemaal in hun leven afspeelt. Dit resulteerde erin dat aanstaande moeders die geloven in hun eigen vermogen – interne locus – kinderen op de wereld zullen zetten die beter zullen zijn in rekenen, scheikunde en het oplossen van problemen. Waarom? De moeders die meer neigen naar de interne locus geloven erin dat zij de touwtjes van het leven in eigen hand hebben. Zo gaven zij aan dat ze hun kinderen een gezonder dieet zullen aanbieden – gezond eten staat gelijk aan een betere ontwikkeling van het brein -, hun kinderen zullen voorlezen en zich zullen bekommeren om hun schoolwerk en cijfers.

Wanneer je erin gelooft dat je de loop van je leven in eigen hand hebt, ben je sneller geneigd om hiernaar te handelen. “Interne ouders” geloven dat ze gedragskeuzes hebben in het leven die de uitkomst kunnen beïnvloeden. Daarom laten zij hun kinderen gezond(er) eten, beter slapen en leren interne ouders hun kinderen omgaan met emoties. Door een positieve houding ten opzichte van je leven te krijgen, kun je goed nadenken over je beslissingen, betere en gezondere keuzes maken, je prioriteiten stellen en hard werken aan doelen die belangrijk voor je zijn. Breng je dit over op je kids? Dan zullen zij hier ook de vruchten van plukken!

Verandering

Het is mogelijk dat de kijk op het leven van interne ouders verandert zodra zij kinderen krijgen. Wanneer je je kinderen opvoedt wil je dit uiteraard op de beste manier doen. Sommige ouders geloven een beetje in beide werelden. Zij geloven dat hun leven zowel door het lot als hun eigen keuzes wordt bepaald. Een middenweg is wellicht wel een mooie oplossing. Sommige dingen in het leven overkomen je, maar de manier waarop je hiermee omgaat heeft effect op je leven. Ook zijn er bepaalde doelen waar je voor moet vechten om deze te bereiken. Als je een atleet wil worden zul je moeten trainen. Al met al is het niet verstandig om je kinderen te pushen, maar ook niet om helemaal niet betrokken te zijn in hun levensloop. Ieder kind steekt anders in elkaar, dus tot slot is het verstandig om hier als ouder goed op in te spelen en altijd te luisteren naar wat je hart je ingeeft.

 

Lees meer onderzoeken over opvoeding:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeders met deze eigenschap krijgen kids die beter presteren
Sluiten