Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 9 mrt 2018

Wow: 46% van de moeders raakt meer gestrest van hun man dan van hun kind

Iedere moeder weet dat de komst van een kind je stresslevel flink op de proef stelt. Maar wat blijkt: moeders ervaren misschien nog wel meer stress van hun wederhelft dan van hun kind. 

Stresslevel

Uit onderzoek dat werd gedaan onder 7000 moeders blijkt dat de gemiddelde moeder haar stresslevel van de 10 punten een 8,5 geeft. Behoorlijk flink dus. Maar misschien nog wel opvallender is dat 46% niet haar kind, maar haar echtgenoot aanwijst als de grootste stressveroorzaker.

Toekomst

‘We werken allebei fulltime en delen de kosten van de zorg voor ons kind, maar toch heb ik altijd het gevoel dat ik me drukker maak dan hij. Natuurlijk is hij ook wel bezig met de toekomst, maar niet zoals ik’, zegt ondervraagde en werkende moeder Deno Fleno. Terwijl zij twintig jaar vooruit denkt, is hij een stuk relaxter over de kleine dingen en doet hij niet ingewikkeld over een koekje meer of minder voor hun dochter.

Toegewijde partner

Een op de vijf moeders zegt dat ze niet genoeg hulp krijgen van hun man en dat voor flink wat stress zorgt. ‘Ik heb een toegewijde partner, maar heb toch het idee dat de druk om alles gedaan te krijgen op mijn schouders ligt. Ik werk net zoveel uur als hij, maar toch ben ik altijd aan het plannen.’

Huwelijken

Volgens therapeut Hal Rankel vormen partners meer stress omdat een huwelijk een ingewikkeldere relatie is dan het ouderschap. ‘Zelfs goede huwelijken zijn van nature veel stressvoller. Het is makkelijk om de schuld van je stress bij iemand anders neer te leggen. Een huwelijk is emotionele krachttraining. Het is een sport. En als je besluit te sporten, voelt het soms ook ellendig. Maar de stress van het ouderschap aangaan met een partner is het uiteindelijk waard’, stelt hij.

 

MyDomaine

Reageer op artikel:
Wow: 46% van de moeders raakt meer gestrest van hun man dan van hun kind
Sluiten