florine duif
florine duif Kids 14 okt 2016

Moeders krijgen meer stress van ouderschap dan vaders

Hoe leuk het ouderschap ook is, het brengt ook een heleboel stress met zich mee. Logisch ook, want je hebt een verantwoordelijkheid waar je verdorie ‘U’ tegen zegt. Dit begint al bij de zwangerschap en gaat door totdat jij en je partner deze aardbol hebben verlaten. Toch schijnen mannen hier minder last van te hebben dan vrouwen. En zo komt dat volgens onderzoekers.

Een studie van de Cornell University heeft uitgewezen dat vrouwen meer emotionele stress ervaren dan hun partner, wanneer ze tijd spenderen met hun kinderen.

Stress van moederschap

Niet echt booming nieuws misschien, maar het is wel fijn om de wetenschap achter ons te hebben staan. Hoe kan dit, vragen wij ons af?

Uit het onderzoek blijkt dat wanneer moeders met hun kinderen zijn, ze met tien dingen tegelijk bezig zijn. Denk aan opvoeden (lees: zo veel mogelijk wijze lessen proberen mee te geven of kinderen tot bedaren te brengen), koken, een was doen hier en daar, zorgen dat de nakomelingen schoon en fris naar bed kunnen en dingen bedenken om hun kroost bezig te houden.

6 simpele manieren hoe jij als ouder kunt helpen bij de emoties van je kind

Quality time vs. ‘moetjes’

Bij vaders werkt dit vaak anders, zeggen de onderzoekers. Ze stelden vragenlijsten op voor zo’n 12.000 ouders met kinderen onder de 18 jaar.

Uit de vragenlijsten kwam naar voren hoe quality time er precies uitzag en hoe gelukkig, gestrest of moe de ouders waren, terwijl ze tijd doorbrachten met hun nageslacht.

De conclusie? Wanneer de vaders aan het roer zijn ervaren ze bijna tot geen stress. Ze zien het puur als lol en genieten van de – oké, meestal dan – momenten met hun kinderen.

Moeders voelen meer verantwoordelijkheid en hebben eerder het idee dat ze dingen moeten doen. En dan zijn er ook nog eens de gebroken nachten, want vrouwen gaan er vaker uit dan mannen. En dit kan weer op het humeur slaan and so on.

6x zo’n moeder zou je niet worden (maar ben je nu toch!)

Plezier in het ouderschap

Dit alles betekent overigens niet dat moeders geen plezier zien in het ouderschap. Zowel vaders als moeders zien de opvoeding en hun kinderen als iets zeer waardevols, zeggen de onderzoekers. Moet ook wel, want waarom zouden we anders überhaupt nog kinderen krijgen?

Kortom, het is nu ook bewezen: vrouwen maken zich over het algemeen drukker om de opvoeding en voelen meer verantwoordelijkheid, dan vaders.

3x de meest voorkomende valkuilen voor ouders op het gebied van opvoeden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeders krijgen meer stress van ouderschap dan vaders
Sluiten