Redactie
Redactie Body 7 okt 2016

Moeders, kunnen jullie asjeblieft deze kop nóg een keer lezen?

Justin Bieber doet boodschappen in Amsterdam en we gaan compleet los. Filmpjes met kirrende katten gaan binnen no-time viraal, evenals op hol geslagen treitervloggers uit de polder. Maar een bericht dat meer dan eenderde van de meisjes tussen 7 en 10 jaar zichzelf te dik vindt, lijkt onopgemerkt voorbij te gaan.

Het nieuws kwam deze week naar buiten, naar aanleiding van Brits onderzoek onder ruim 1600 meisjes in de leeftijdsklasse 7 tot 21 jaar. Aanleiding voor Famme’s Jitra – zelf moeder van drie bloedmooie dochters – om een aangrijpende brief te schrijven.

Wat cijferwerk

Nou, daar gaan we:
15% van de meisjes (7-10 jaar) schamen zich voor hoe ze eruit zien. Bij meisjes tussen 11 en 16 jaar ligt dat percentage op 42% en maar liefst 50% van de meiden tussen 17 en 21 jaar schamen zich voor hun uiterlijk
36% van de ondervraagde meisjes (7-10 jaar) denken dat hun uiterlijk het belangrijkste is dat ze te bieden hebben
15% van de meisjes (7-10 jaar) vinden van zichzelf dat ze moeten afvallen. Voor meisjes tussen 11 en 16 jaar is dat 51%, en maar liefst 59% van de meiden tussen 17 en 21 vindt dat er een paar (of meer) kilo af zou moeten
47% van de meisjes tussen 11 en 21 jaar geven aan dat ze zich een groot deel van de tijd door hun uiterlijk geremd voelen
69% van de meisjes tussen 11 en 21 jaar voelen zich ‘niet goed genoeg’

Ik heb ook een dochter. En bij vlagen helaas een ietwat verstoorde relatie met m’n lichaam(sbeeld). Te meer reden om ervoor te zorgen dat mijn dochter daar zo ver mogelijk van vandaan blijft. En liefst niet alleen mijn dochter, maar ook alle andere dochters.

Onzekerheid vs. Bieber

Girl Guiding, de organisatie achter het onderzoek vindt vooral de enorme onzekerheid die heerst onder jonge meiden zorgwekkend. En, in de hoop daar zoveel mogelijk aandacht voor te krijgen, riepen ze de hashtag #YouAreAmazing in het leven. Helaas werd dat in Nederland overstemd door het nieuws dat Justin Bieber boodschappen deed in de Appie.

Goed is (meer dan) goed genoeg

Dit is geen verwijt, allerminst, maar een vriendelijk verzoek om alsnog bij deze – naar mijn bescheiden mening – tamelijk schokkende cijfers stil te staan, en ons met z’n allen af te vragen hoe we willen dat onze dochters opgroeien. Mijn persoonlijke streven is om mijn dochter een gezonde dosis (neigend naar een overdosis) zelfvertrouwen mee te geven. Over wíe ze is, wát ze is, hoe ze eruit ziet – en vooral: dat ze goed is zoals ze is. Dat ze niet perfect hoeft te zijn, omdat ‘goed’ al (meer dan) goed genoeg is. Wat mij betreft is ‘goed’ het nieuwe ‘perfect’.

Einde aan pesten (body shaming)

Als we dat nou allemaal doen met onze dochters, hoeven die meiden elkaar ook niet meer te pesten – want we weten dondersgoed dat zij die pesten juist diegene zijn met het minste zelfvertrouwen. Ter illustratie: een kwart van de ondervraagde meisjes tussen 7 en 10 jaar geven aan wel eens gemene opmerkingen over hun lichaam gekregen te hebben (body shaming, noemt men dat), en maar liefst 39% in die leeftijdsgroep wordt door andere meisjes (!) regelmatig tot continu gepest om hoe ze eruit zien. Bij meisjes tussen 11 en 21 geeft 61% aan dat ze regelmatig onaardige opmerkingen over hun lichaam krijgen.

Of men na het lezen van dit stukje massaal posts de wereld in slingert met de hashtag #GoedIsHetNieuwePerfect, maakt me op zich niet heel veel uit (het mag wel!). Een ‘like’ onder deze post wordt ook gewaardeerd, bij wijze van ‘ik ben het hier enorm mee eens’-stem.

Maar met name het bewustzijn dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor de wereld waarin onze dochters opgroeien – en vooral: hoe we willen dat die er vooral níet uitziet – is het voornaamste. Laten we onze dochters blijven vertellen dat ze lief, intelligent, grappig en ja, ook heel erg mooi zijn. En zeker niet dat dat het belangrijkste is, maar ze zijn het mooi wel. Allemaal.

En nou maar hopen dat One Direction niet vandaag ineens opduikt bij de Jumbo.

Lees ook: 19 x misvattingen over anorexia.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeders, kunnen jullie asjeblieft deze kop nóg een keer lezen?
Sluiten