Redactie
Redactie Kids 6 dec 2016

Moeders praten anders tegen hun zonen dan tegen dochters

Voordat mijn dochter geboren werd, nam ik me plechtig voor om altijd in normale zinnen tegen haar te praten. Dingen als ‘Een hond doet wafwaf’ of ‘Een mes doet au’ komen mijn mond niet uit: dat is een hond en die zegt (vooruit: doet) ‘Waf waf’ en ‘met een mes kun je je snijden en dat doet pijn’. Wie nu denkt: jeetje, waar maakt dat mens zich druk om? Je hebt gelijk, het spijt me.

Maar toch niet helemaal. Want hoe we tegen onze kinderen praten, kan wel degelijk impact hebben op wie ze zijn en wat ze worden, aldus dit onderzoek waar ik laatst tegen opbotste. Het gaat om Engels onderzoek uit 2014 waaruit blijkt dat moeders tegen hun zoon ander taalgebruik bezigen dan tegen hun dochter. Exacter: wanneer moeders tegen hun dochter(s) praten gebruiken ze daarbij meer emotie dan wanneer ze dat tegen hun zoon(s) doen.

Praten met je kind

Emotionele lading

Als moeders hun kinderen een verhaal vertellen, hebben ze bij dochters veel meer de neiging om emotioneelbeladen woorden te gebruiken, dan wanneer ze exact datzelfde verhaal aan hun zoon vertellen. Het verhaal ging in de context van het onderzoek om iets wat de moeder meegemaakt had, en met ‘emotioneel beladen’ woorden, doelt men op het duiden van emoties als boosheid, verdriet, vreugde, teleurstelling, liefde, angst, etc.

Onbewust

Goed om te aan te tekenen is dat de meeste moeders dit het grootste deel van de tijd geheel onbewust doen. Nagenoeg alle moeders verkeren in de veronderstelling dat ze tegen al hun kinderen (j/m) op dezelfde manier praten.

Vaders mijden emoties

Ook de vaders werden ‘getest’: zij maken überhaupt veel minder gebruik van emoties in het vertellen van een verhaal, zo bleek. Om nog maar een stereotype te bekrachtigen: vrouwen zijn nou eenmaal gevoeligere wezens, zo beredeneren de onderzoekers, en hebben derhalve minder moeite om over emoties te praten dan mannen.

LEES OOK: 10 x waarom drukke kinderen juist leuk zijn

Meisjes worden (dus) emotioneel intelligenter

Is dit slecht? Mwa, dat hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Maar wat wél gebeurt is dat moeders (en vaders) met deze benadering bepaalde stereotypes en vooroordelen in stand houden. Waaronder die dat mannen minder over gevoelens (mogen) praten dan vrouwen en meisjes, en überhaupt dat jongens dat van jongs af aan minder leren. Met als gevolg dat meisjes over het algemeen een grotere emotionele intelligentie hebben dan jongens.

Seksegebonden imitatiegedrag

Dat is deels aan ons communicatieve gedrag te wijten, en wordt versterkt door het gegeven dat onze kinderen nou eenmaal qua imitatiegedrag eerder naar dezelfde sekse neigen. Met andere woorden: dochters imiteren eerder het gedrag van mama; zoons doen doorgaans wat papa doet. Kortom: jongens vertellen een verhaal vaak met minder emotie, en laten derhalve zichzelf minder snel van hun gevoelige kant zien, terwijl verhalen van vrouwen doorspekt zijn met emoties. Oké, dat is misschien een tikkeltje gechargeerd, maar het stigma klinkt de meeste van ons ongetwijfeld niet al te vreemd in de oren.

Advies: doe maar lekker emotioneel

De onderzoekers pleiten voor bewustwording en verandering, want emotionele intelligentie is ontzettend belangrijk voor zowel meisjes als jongens. Niet alleen voor het kunnen praten en begrijpen van gevoelens, maar ook voor prestaties op school, goede omgang met klasgenoten en leraren, en in de algehele sociale context voor de rest van hun leven. Want uiteindelijk zijn we allemaal liever met iemand die ons begrijpt en in staat is ook op dat niveau te praten, dan iemand die vooral aan de oppervlakte blijft hangen, nietwaar?

Echte mannen huilen zeker wel

Kortom: papa’s én mama’s moeten niet bang zijn om emoties en gevoelens te benoemen in hun gesprekken met dochters én zoons. De tijd dat ‘echte mannen niet huilen’ ligt gelukkig al heel ver achter ons.

Ook leuk: 10 x goede redenen om je kind mindful op te voeden >

Reageer op artikel:
Moeders praten anders tegen hun zonen dan tegen dochters
Sluiten