Redactie
Redactie Body 18 jan 2016

Moeders van meer kinderen leven langer

Tuurlijk, het hangt er maar net vanaf welke jas je aantrekt, of welke pet er op je hoofd staat. Als je Famme wat verder doorspit kom je wellicht ook een artikel tegen waarin we vertellen hoe onderzoekers ontdekt hebben dat moeders van één kind of kinderloze vrouwen tot het oneindige doorleven, klopt. Maar zo wispelturig en dynamisch is de wetenschap nou eenmaal.

Laat dit onderzoek van de Canadese Simon Fraser University nou net uitwijzen dat moeders van meer kinderen langer leven. In tegenstelling tot wat men zou denken, namelijk dat een lichaam dat meerdere kinderen gebaard heeft en waarvan ogenschijnlijk meer gevraagd wordt dan van lichamen die minder kinderen hoeven te baren/voeden/rondzeulen/liefkozen/entertainen/opvoeden, blijkt volgens deze onderzoekers het tegendeel waar te zijn.

Telomeren

Hoe meer kinderen je hebt, des te minder snel je lichaam ‘rijpt’. Het onderzoek vond een verband tussen het aantal kinderen en de snelheid waarin cellen verouderen. Voor het onderzoek werden 75 vrouwen op twee verschillende meetmomenten – in dertien jaar tijd – bestudeerd.

De telomeren – uiteinden van chromosomen die van invloed zijn op hoe oud je wordt – van vrouwen met meer kinderen bleken langer dan van vrouwen met minder kinderen. Zonder er een ingewikkeld biologisch verhaal op los te laten komt het er simpel gezegd op neer dat als de telomeer ‘op’ is, een cel niet meer kan delen en het leven dus ‘op’ is.

Overdosis oestrogeen

Een mogelijke verklaring is volgens de wetenschappers dat moeders met meer kinderen een flinke extra hoeveelheid oestrogeen-hormonen hebben. Dat hormoon is tegelijkertijd een krachtige anti-oxidant die cellen beschermt tegen verkorting van de eerder genoemde telomeren.

Zoals het wetenschappers betaamt, worden er gelukkig ook de nodige kanttekeningen bij de conclusie geplaatst. Zoals deze: de vrouwen die onderzocht zijn, zijn vrouwen die horen bij inheemse Guatemalteekse gemeenschappen, waarbij het heel normaal is dat moeders bovengemiddeld veel steun krijgen, onder andere van familieleden en vrienden. Veel steun kan zorgen voor een verhoging van het metabolisme, waardoor weefsel beter in tact blijft, dat op haar beurt eveneens veroudering tegengaat.

Kortom: het onderzoek zou in het West-Europese model misschien alleen opgaan als alle moeders, oma’s, tantes, ooms en andere buren elke dag even komen kijken hoe het met je elftal gaat. Indien dat niet het geval is, klopt waarschijnlijk je eigen idee dat je er elke dag meer grijze haren bij krijgt. Sorry.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan op onze Facebook!

Klaar voor een kwartet? Dan is dit artikel vast ook interessant voor jou: Gezinnen met vier kinderen zijn het gelukkigst >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeders van meer kinderen leven langer
Sluiten