Gina Koninkx
Gina Koninkx Mind 20 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Nu. Even. Niet.’ Brief aan alle moeders die soms even een bal laten vallen (want je moet al zo veel)

‘Nu. Even. Niet.’ Soms zijn het de enige woorden die als een mantra door je hoofd lijken te spoken. Het moederschap staat – plat gezegd – regelmatig in het teken van zoveel mogelijk balletjes hoog houden. Hé, het is oké dat je je kind wel eens achter het behang zou kunnen plakken als het allemaal te veel wordt. Figuurlijk dan.

Tegenwoordig moet je heel wat: een huis kopen, dat op en top inrichten, alles opgeruimd houden terwijl je twee draken van kids hebt en dan ook nog eens altijd verantwoord en consequent opvoeden. Maar eerlijk, soms heb je daar gewoon even helemaal geen zin in. Dan krijgen ze maar een snoepje in ruil voor wat medewerking. Vrouw, je bent niet de enige op deze wereld.

Het moederschap

Die alle-ballen-hooghouden mentaliteit gaat je zo af en toe echt wel opbreken. En geloof ons, het is helemaal niet erg om daar open over te zijn. Vooral online bevindt zich een grote moedermaffia die het liefst overal commentaar op geeft. Nou heb je daar als niet-BN’er gelukkig minder last van maar de ophef die soms ontstaat onder posts van BN’ers met hun kind is bizar.

Van ‘je mag je kind van 6 maanden geen hapje uit potje geven’ tot ‘wow die vader houdt zijn kind echt niet goed vast’. Zullen we ten eerste afspreken dat we hier heel gauw mee stoppen? Gelukkig is er een steeds grotere tegenbeweging in opmars die zich verzet tegen deze bekritiserende moedermaffia. Niemand doet het perfect, jij niet en ook zeker zij niet.

Je bent niet de enige

Je bent echt niet de enige die het overweldigende gevoel van ‘hoe ga ik dit allemaal doen’ wel eens voor de kiezen krijgt. Alle moeders, en trouwens ook vaders, zullen dat herkennen. Zeker omdat we allemaal zo in verbinding staan met elkaar en 24/7 online kúnnen zijn, kijkt iedereen met ons mee.

Wees je ervan bewust dat het niet raar is als je wel eens denkt ‘Nu. Even. Niet.’ Als je peuter weer eens een vraag begint met ‘waarom’ of als een collega een probleem bij je over de schutting gooit. Schaam je vooral niet om te zeggen dat het nu echt even niet uitkomt en dat je veel aan je hoofd hebt. Geef je grenzen aan want het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Het begint allemaal bij self care en self love, momma!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Nu. Even. Niet.’ Brief aan alle moeders die soms even een bal laten vallen (want je moet al zo veel)
Sluiten