Janne Vogel
Janne Vogel Kids 26 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Saskia voedt haar kinderen luisterend op: ‘Het moederschap heeft mij geholpen mijn intuïtie te vinden’

Saskia Zwijnenburg voedt haar twee kinderen (11 en 6) luisterend op. Ze was altijd al opmerkzaam en gevoelig voor wat er speelde in haar omgeving, en past dit ‘luisteren’ nu dagelijks toe in het ouderschap. Ze communiceert intuïtief met zichzelf en haar kinderen en deelt haar passie en kracht via haar eigen Luisterschool.

Luisteren

‘Iedere ouder moet zijn weg vinden in het omgaan met het gedrag en de emoties van zijn kind. Voor mij werkt het heel goed om niet te veel op het gedrag en bepaalde emoties te focussen, maar vooral te luisteren naar wat erachter zit. Er zit namelijk áltijd iets anders achter dan dat ze laten zien. Als je kind bijvoorbeeld heftig reageert, is de kans groot dat je daar een beetje boos om wordt of gelijk een oplossing zoekt. Begrijpelijk, maar zo kom je niet bij de echte gevoelens.

Ruimte maken

Ik probeer na een lastige situatie ruimte te maken voor mijn kinderen, om hun beleving te horen en te begrijpen wat er in hen speelt. Op die manier haal je een soort angel uit de situatie en zorg je ervoor dat er hele nieuwe oplossingen mogelijk zijn. Je plakt niet gelijk een label op het gedrag van je kind, wat er ook voor zorgt dat hij niet meteen oordeelt over zichzelf. De stempeltjes zorgen ervoor dat je het beeld van je kind over zichzelf én de oplossingen beperkt.

Deep listening

Deep listening kan helpen het lijden van een ander te verlichten. Je luistert om de andere persoon zijn hart te laten luchten en gaat hierdoor op zoek naar zijn wijsheid. Je hoeft niet per se advies te geven of opzoek te gaan naar oplossingen, je luistert alleen. Je kunt luisteren op een basisniveau en je kind z’n zin geven – werkt op korte termijn vast en zeker -, maar je hebt er meer aan om hem zijn eigen gevoelens te laten herkennen. Ook bij volwassenen werkt luisteren verrassend.

Intuïtie

Intuïtie komt omhoog wanneer je wat meer ruimte in een situatie maakt. We zijn heel erg geneigd om dingen te denken, in te vullen, of iets meteen in een hokje te plaatsen, maar daardoor is er eigenlijk geen plek voor je intuïtie. Er is geen ruimte om te voelen wat je echt voelt. Ook ik moest ontdekken wat intuïtief communiceren was. Toen ik zwanger was van ons eerste kindje, onze dochter Tara, ontdekte ik dat ik het kon.

LEES OOK: Zo praat je tegen kleine kinderen (zodanig dat ze ook écht naar je luisteren)

Contact

Ik had net een intense periode achter de rug, met een burn-out en een scheiding, en was door te luisteren weer op weg terug naar mezelf. Ik herontdekte wat ik voelde en wilde. Ik leerde in die tijd mijn man Joost kennen en wij raakten al vrij snel zwanger. Op de momenten dat ik tot rust kwam tijdens de zwangerschap, leek er opeens een ander stemmetje in mijn hoofd contact te maken. Ik voelde me zo verbonden met mijn kind en was verrast door haar ‘stemmetje’.

Bewust

Het was voor mij toen echt ontdekken wat ik ermee moest en wat me overkwam. Het voelde heel fijn, als thuiskomen. Ik was heel verrast en had geen idee wat ik moest doen, maar ik begon me te verdiepen in hoe ik dit gevoel vaker kon krijgen. Voor mij was dit een soort ommekeer. Ik zat tijdens mijn zwangerschap vol met emoties en door dit contact viel tachtig procent van mijn problemen weg. Ik voelde me heel ontspannen en wist dat ik hier meer van wilde weten. In eerste instantie overkwam het me, het was een soort ingeving, maar ik ontdekte hierdoor mijn roeping. Ik ben het bewust creëren van dit soort momenten gaan opzoeken en daardoor sta ik nu hier.

Ontdekken

Het moederschap heeft mij geholpen mijn intuïtie te vinden. Ik ben hoog sensitief, maar ik had mijn intuïtie nog nooit zo vertrouwd. Mijn moedergevoelens hebben dat in me losgemaakt. Ik voelde vroeger al mensen aan, maar raakte in de war omdat ik regelmatig meer aanvoelde dan er gezegd werd. Die twijfel viel tijdens mijn zwangerschap weg.

Ik heb psychologie gestudeerd en daarnaast allerlei opleidingen gedaan die je helpen je intuïtie en gevoelens te ontdekken. Dit ben ik in de meditatie gaan toepassen. Je hebt allerlei manieren waarop je het ontdekken van en het luisteren naar je intuïtie kunt ontwikkelen als volwassene, maar hoe breng je dit in contact met je kind? Ik heb als moeder de wens om luisterend aan te sluiten bij de ziel van onze kinderen. Op welke manieren dat allemaal kan, praktisch en intuïtief, dat ben ik aan het ontdekken.
In zowel mijn luisterschool als thuis zijn de kinderen hierbij mijn grote inspiratiebron

De toekomst

Het luisterend opvoeden heeft ook zeker effect op de toekomst. Ik wil dat mijn kinderen hun eigen stem horen, in plaats van de mening en stem van hun ouders – of wie dan ook. Als we onze kinderen toegang laten houden tot wie ze van binnen zijn, hebben ze een duidelijk en eigen pad voor zich.

Mijn dochter Tara heeft mij vol verbonden met luisteren en mijn zoontje Senn heeft mij de kracht gegeven dit naar buiten te brengen. Hoe hebben jullie kinderen je veranderd?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Saskia voedt haar kinderen luisterend op: ‘Het moederschap heeft mij geholpen mijn intuïtie te vinden’
Sluiten