Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 24 mrt 2017

Moederschap strafpunten: Deze briefwisseling wil je lezen als je moeder bent

Carol Sankar is een carrièrevrouw en oprichtster van ‘The Confidence Factor for Women in Leadership’. Ze maakt zich sterk om, wat zij noemt Motherhood Penalty – aka moederschap strafpunten – aan te pakken op de werkvloer. Op LinkedIn plaatste ze een briefwisseling, die diepe indruk maakt.

Carol werkt er hard aan om meer gelijkheid te bewerkstelligen in het bedrijfsleven en vrouwen met kinderen dezelfde kansen te geven als mannen of vrouwen die geen kinderen krijgen. Ze heeft het over ‘Motherhood Penalty’. Moederschap strafpunten. Een term die weergeeft dat moeders benadeeld worden op het werk. In termen van salaris, kansen om hogerop te komen en de beoordeling van haar kwaliteiten. Onlangs plaatste zij een groot deel van een briefwisseling tussen een moeder, die na een gat van een paar jaar weer aan het werk wil gaan. Verplicht leesvoer en het waard om vrij te vertalen voor wie minder bedreven in het Engels is.

LEES OOK: 6 dingen die we kunnen leren van werkende moeders.

Een moeder

Beste Carol,

Na een gat van 5 jaar, waarin ik twee kinderen kreeg en ze fulltime opvoedde, ga ik weer aan het werk. Ik ben een financieel adviseur en werkte altijd vol passie in het financiële werkveld. Samen met mijn man hebben we besloten dat ik thuis zou blijven voor de kinderen tot ze naar de kleuterklas zouden gaan en nu sta ik te trappelen om weer te beginnen.

Mijn vraag is wat angstgedreven. Ik werk met een headhunter om mijn kansen te bekijken en bij elke gemaakte sollicitatie word ik bang als ik gevraagd wordt naar het gat in mijn cv. Ik maak me zorgen dat ik niet wordt overwogen voor projecten die mijn vaardigheden ten volle benutten, puur vanwege het feit dat ik een moeder met jonge kinderen ben. Soms lijkt het wel dat die vraag me eraan herinnert dat ik weer van onder moet beginnen en mezelf naar boven moet werken. Het lijkt wel een soort straf voor de opoffering voor mijn gezin en kinderen.

LEES OOK: 10 x wat je nooit moet zeggen tegen werkende moeders.

Ik weet zeker dat er andere moeders zijn die zich ook in een bepaalde mate gediscrimineerd voelen. Ik haat het gevoel dat ik gestraft wordt voor mijn tijdelijke break van mijn werk om een goede moeder te worden. Mijn waarden zijn niet veranderd en ik wil werken, maar ik wil niet onderaan de ladder opnieuw beginnen.

Hoe kan ik deze angst overwinnen en ervoor zorgen dat mijn 5-jarige afwezigheid niet bediscussieerd wordt in een sollicitatie?

Veel dank,

Een stille moeder

Businessvrouw Carol

Beste stille moeder,

Terugkeren in het werk na ouderschapsverlof valt enorm te prijzen. Ik begrijp je toegenomen bewustzijn om je beslissingen over je keuze voor je gezin uit te leggen tijdens een sollicitatie. En ookal geeft iedereen toe dat er een impliciet vooroordeel heerst op de werkvloer; het vooroordeel dat niet erkend wordt is dat van het moederschap.

Toch ben jij in controle als het aankomt op het aansturen waar een gesprek naartoe gaat en wat je waardevol vindt om te bespreken. Jij hebt de controle over dat je gesprekspartner jou inschat op je kwalificaties en wat jij kunt toevoegen aan het bedrijf. Op zich is er niks mis met het vragen naar je afwezigheid en familie situatie, als jij je er niet comfortabel bij voelt kun jij het gesprek terugbrengen naar het doel van het gesprek en de sollicitatie.

De beste manier om die angst tijdens je zoektocht naar jouw ideale baan is om jouw wapenfeiten in je cv te benadrukken, zodat de ander daarvan onder de indruk is. Persoonlijke details in je cv laat je liever weg.

Ik denk dat een deel van je angst erin zit dat je je richt op het potentiële verlies van kansen en het juiste salaris omdat je een moeder bent en dat is een zeer relevant gegeven. Werkende moeders van basisschool kinderen verdienen minder dan moeders met tieners, die de leeftijd hebben om meer hun eigen gang te gaan. Dit wordt ook wel moederschap strafpunten genoemd. Het is een bekend probleem waarbij wij vrouwelijke leiders helpen om dit te tackelen, maar het kan zeker beperkingen opleveren in de beginfase.

Als je je niet prettig voelt bij de vraag, vertrouw dan op je buikgevoel. Skip die vraag door zelf een inhoudelijk gesprek te starten over jouw kwaliteiten en waarde voor het bedrijf. Moeder zijn is iets waar je trots op mag zijn, het zou nooit beperkend mogen zijn in je carrièrekansen en verdiensten. Je be- én veroordeeld voelen is best iets traumatisch. Laat deze vorm van intimidatie niet toe in je leven en je beslissingen.

Veel geluk & welkom terug!

Carol

Heb jij ook het gevoel dat je benadeeld wordt of bent in een werksituatie, laat het ons hier weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Carol SankarLinkedIn

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moederschap strafpunten: Deze briefwisseling wil je lezen als je moeder bent
Sluiten