Redactie
Redactie Opvoeden 14 jul 2017

7 x dingen die je moeder je nooit vertelde over het moederschap

Veel moeders-to-be denken dat ze het allemaal ‘wel zo’n beetje weten’. Dat ze vanaf het moment dat het kind geboren wordt heel vaak best wel moe zullen zijn; dat het eerste jaar als ouders niet per se het meest harmonieuze is en dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

No news there. Maar ongeacht hoeveel je ook leest en hoeveel jij andere moeders ook het hemd van het lijf vraagt, er zijn een aantal dingen over het moederschap die je pas écht weet als je zelf moeder wordt. En waardoor je met hernieuwd respect en een grenzeloze berg liefde naar je eigen moeder kijkt – omdat ze zo lief was om je al die dingen nooit eerder te vertellen.

1. Ze heeft nachtenlang om je wakker gelegen

De eerste maanden in de meest letterlijke zin van het woord omdat je honger/krampjes/een schone luier nodig had. Later omdat je uit je bed viel/een glas water wilde/niet kon slapen omdat er beesten onder je bed lagen/noem een andere reden waarom kinderen ‘s nachts aandacht vragen. De jaren daarna omdat je op een hockeyfeest stond/bij een vriendinnetje ging logeren/voor het eerst uitging/om een andere reden nog niet thuis was en ze lag te wachten tot je thuiskwam (en zo ja, hoe?).

2. Ze heeft zich héél veel zorgen om je gemaakt

Over of je wel voldoende at en dronk, of je wel goed groeide, of die hoest nou echt niet erger was dan het leek, of je wel (leuke) vriendjes zou maken op school, of je niet gepest zou worden, of je geen andere kinderen zou pesten, of je grote broer je niet van de trap zou gooien, etcetera, enzovoorts.

3. Ze droeg nagenoeg nooit meer hakken

Dat was namelijk niet meer vol te houden. Hoogstens die ene spaarzame avond dat ze op stap ging met je vader, maar zelfs dan liever niet.

4. Ze heeft jarenlang een tennis-meets-muisarm gehad (maar daar nooit over geklaagd)

Toen ik na een paar weken last had van mijn arm (juist ja, die ene waarop ik haar steevast droeg), was ik de eerste die aanklopte bij een fysiotherapeut/acapuncturist/dry needler. Met succes, trouwens, binnen een paar dagen was de pijn weg. Nee, zij dan: zij heeft volgens mij tot mijn negende last gehad van een zeurende pijn.

5. Ze zette écht alles voor je opzij

Variërend van op een dag niet eens aan douchen toekomen, omdat jij aandacht en zorg nodig had tot haar leven grotendeels zo inrichten dat het jou aan niks ontbrak: de gemiddelde moeder cijfert zichzelf op vrijwel alle vlakken weg ten gunste van haar kind(eren). Misschien was dat ook een beetje de tijdgeest en is dat anno nu iets veranderd (omdat vaders misschien vroeger een iets minder actieve rol speelden?), maar in de kern verbruiken moeders nog steeds het leeuwendeel van hun energie en tijd aan het welzijn van hun kind.

6. Ze wist zelf heus wel dat ze af en toe de plank helemaal missloeg

Want echt, er is niemand in deze wereld die meer kritiek op haar heeft dan zijzelf.

7. Ze zou het zo allemaal opnieuw doen

Want ze doet het allemaal nog steeds, maar dan voor mijn dochter. En potverdikkemes, wat ik ben haar daar intens dankbaar voor.

Lees ook: dit zijn de moeilijkste dingen van het moederschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 x dingen die je moeder je nooit vertelde over het moederschap
Sluiten