Melissa Eissens
Melissa Eissens Kids december 19, 2017

Moederskindjes hebben later voordeel bij de intense band met hun ouders

Kinderen die erg gehecht zijn aan de ouders worden ook wel moederskindje genoemd. En dat heeft inderdaad soms een negatieve connotatie. Onderzoek toont nu aan dat moederskindjes succesvoller in het leven zijn. Goed nieuws voor het kind, maar zeker ook voor de ouders.

Een studie gepubliceerd in ‘Psychological Science’ documenteerde 10 jaar lang gegevens om drie eerdere theorieën over kinderen bij elkaar te brengen die te maken hebben met binding, zelfbeheersing en academische prestaties.

Onderzoek toonde aan dat kinderen – ook wel moederskindjes genoemd – die voldoende gehecht zijn aan hun ouders (gebaseerd op een klinische definitie van ‘hechting’), over het algemeen betere zelfbeheersing hebben en dat een goede zelfbeheersing een indicator is voor academische prestaties.

Binding zorgt voor betere zelfcontrole

Biding, zelfbeheersing en academische prestaties zijn nu voor de eerste keer met elkaar samengevoegd. Het is echter niet bewezen dat, binding leidt tot een beter zelfbeheersing en dat een betere zelfbeheersing leidt tot een beter academisch succes. ‘Dit is nu nog moeilijk te voorspellen omdat we niet weten hoe het leven van de twee- of driejarigen over een aantal jaar zal zijn, qua prestatievermogen.’, legt onderzoekster Lilian uit.

Wat we wel weten is dat een goede ouder-kind binding zorgt dat een kind een betere controle heeft over bepaalde zaken, maar ook over zichzelf. En dit is iets wat volgens de onderzoekers, een mens later in het leven succesvol maakt.

LEES OOK: 11 momenten in het ouderschap waarop je éven niet weet hoe je moet reageren

Wat een kind nodig heeft

Het is dus als ouder belangrijk dat je een goede band hebt met je kind. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de ontwikkeling van je kind. Voor de doeleinden van de studie verwijst ‘hechting’ naar de manier waarop ouders reageren op kinderen die iets nodig hebben. Een ouder kan leren om gevoeliger te worden voor de behoeften van een kind. In plaats van dat een ouder zegt, ‘stel je niet zo aan, het is niets’, of ‘stop met huilen, je hoeft niet bang te zijn’, kan iemand leren om op een warme en vriendelijke manier te reageren waardoor het kind zich begrepen en gehoord voelt.

Marshmallow-experiment

Hoewel het lastig wordt om het onderzoek thuis te simuleren kun je wel iets anders leuks doen. Om zo te testen in hoeverre je kinderen zelfbeheersing hebben. Het wereldberoemde Stanford marshmallow-experiment is een goeie indicator voor zelfbeheersing. Je geeft een kind een marshmallow op een bordje en voordat je de kamer uitloop vertel je hem dat hij twee dingen kan doen. Of hij eet de marshmallow direct op, of hij wacht tot jij terug de kamer in komt en als beloning voor het wachten krijgt hij nog een extra marshmallow erbij.

Je kunt ook ook testen of je kind geduldig kan zijn met het uitpakken van een cadeautje. Vraag hem of hij vijf minuten kan wachten en verlaat de kamer.

De basis voor goede prestaties

Dit betekent natuurlijk niet dat een belangrijke ouder-kind relatie alle tijd moet vervangen voor het lezen van boeken. Voor ouders is het een van de dingen die je kunt doen om je kind een stevige basis voor de toekomst te geven. Geduld, focus, eerlijkheid en liefde zijn het fundament als we willen dat onze kinderen later succesvol kunnen zijn, wat dat ook moge worden. Het is niet zo dat intelligentie en leren niet belangrijk is, maar de andere aspecten zijn minstens  zo belangrijk en krijgen nog wel eens minder aandacht of weging.

LEES OOK: Kinderen die gym op school leuk vinden, zijn later sportiever en sporten meer

Mom

Reageer op artikel:
Moederskindjes hebben later voordeel bij de intense band met hun ouders
Sluiten