Redactie
Redactie Body 1 aug 2017

Van moeheid ga je calorieën stouwen (385kc extra per dag, om precies te zijn)

We wisten al dat je na een avond met alcoholische versnaperingen de dag erna meer honger hebt. Dat een nacht slecht slapen ook zorgt voor een bovengemiddelde honger the day after, is minder bekend.

4,5 boterhammen

Om wat meer gewicht in de schaal te brengen werken getallen altijd verhelderend. In dit geval gaat het om een luttele 385 calorieën extra die vermoeide mensen in de 24 uur na een slechte nacht naar binnen stouwen. Ter visualisatie: dat zijn ongeveer 4,5 boterhammen. Lees: 4,5 boterhammen die je na een nacht lekker slapen hoogstwaarschijnlijk niet gegeten zou hebben.

Dat is de conclusie van elf verschillende onderzoeken, uitgevoerd onder meer dan 170 participanten in onder andere Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Behalve dat alle vermoeide participanten meer aten dan deelnemers die niet moe waren, gaven ze ook nog eens de voorkeur aan vet(ter) eten.

LEES OOK: Door meer van deze 10 dingen te eten verbrand je meer calorieën

Vermoeide moeders zijn het haasje

Ooit iemand na een nacht weinig slapen horen zeggen: ‘ik heb enorme zin om zometeen 10 kilometer te rennen’? Nee, waarschijnlijk niet. Want dat komt er nog eens bij: mensen die te weinig slaap krijgen, sporten niet meer of vaker. Het zijn al deze factoren tezamen die verklaren hoe moeheid op den duur kan leiden tot gewichtstoename. Vooral bij mensen die structureel of chronisch slaaptekort hebben, lopen meer risico. Ja, in voorgaande zin had ook ‘moeders’ kunnen staan.

Hoe komt het dan dat we hongerig worden van slaaptekort? Volgens de onderzoekers is de verklaring te vinden in het feit dat slaaptekort invloed heeft om je hormoonhuishouding, en daarmee ook op je eetlust. Specifieker gezegd: moeheid heeft impact op je hoeveelheid ghreline, ook wel het ‘hongerhormoon’ genoemd. Anderzijds heeft het ook impact op het hormoon leptine, dat het tegengestelde effect heeft: leptine remt het hongergevoel – maar dus niet als je moe bent. Fuckers.

Heb je voor je gevoel continu honger? Dat kan ook andere oorzaken hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Van moeheid ga je calorieën stouwen (385kc extra per dag, om precies te zijn)
Sluiten