Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 6 okt 2017

Is je kind een moeilijke eter? Dat kan hieraan liggen

Is het bij jullie thuis ook altijd een opgave om je kind zijn groente op te laten eten? Uit nieuw onderzoek blijkt dat het niet aan de opvoeding ligt dat een kind moeilijke eter is. Het is geen onwil, maar de genen zijn (vaak) de oorzaak.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Illinois. Hoofdonderzoeker Natasha Chong Cole:’Voor de meeste kinderen geldt dat ze vanzelf weer over hun kieskeurigheid heen groeien. Het is een fase en onderdeel van hun ontwikkeling. Maar voor sommige kinderen kan het ook langer aanhouden en problematisch worden. Wij kijken naar wat er biologisch gezien al kan aantonen dat een kind een moeilijke eter kan zijn.’

Het onderzoek

De onderzoekers bestudeerden onder meer het DNA en het voedingspatroon van 153 kleuters. Hoofdonderzoeker Natasha Chong Cole en haar team maken hiermee een onderscheid tussen nature en nurture. Dus wat er van nature al voor zorgt dat een kind een moeilijke eter is en welk aangeleerd gedrag dit versterkt.

Drie soorten moeilijke eters

Uit het onderzoek blijkt dat er drie soorten moeilijke eters zijn. Type 1 zijn de kinderen die de smaak van het eten niet lekker vinden. Type 2 zijn de kinderen die driftbui krijgen rond etenstijd. En dan is er nog type 3: deze kinderen weigeren überhaupt te eten.

LEES OOK: De tien geboden van het avondeten

Genen

Maar dat een kind een moeilijke eter is, blijkt dus voor de schuld van de genen te zijn. Er zijn twee typen genen die bepalen of een kind een moeilijke eter is. Het gen TAS2R38 en CA6. Beide genen zorgen ervoor dat kinderen gevoelig zijn voor een bittere smaak. Volgens de onderzoekers verklaart dit waarom kinderen die geen bitter voedsel als spruitjes lusten, sneller moeilijke eters zijn. Daarnaast zorgt een van de genen ervoor dat kinderen alleen hun lievelingsvoedsel ‘lusten’. Je kind kan er dus niks aan doen dat ‘ie standaard patat met appelmoes wil.

Meer onderzoek

Maar het blijft niet bij de genen. Cole wil de komende tijd gaan kijken hoe het nature deel van moeilijke eters verder beïnvloed wordt. Hiervoor wordt er onder meer gekeken naar het eetpatroon van baby’s onder de twee. Hoe dan ook: voorlopig kan je kind er dus echt niks aan doen dat die spinazie niet naar binnen gaat als zoete koek.

Deze 20 struggles maak je mee als je kind een moeilijke eter is..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Journal of Nutrigenomics

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is je kind een moeilijke eter? Dat kan hieraan liggen
Sluiten