Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 2 dec 2016

Moeite met het halen van deadlines? ‘Bedank’ daar je ouders maar voor

Als de moed je in de schoenen zakt wanneer er een deadline nadert, of je totaal in de stress schiet als je meerdere taken moet plannen, dan heb je dat waarschijnlijk aan je ouders te danken. Volgens onderzoekers ligt het aan je opvoeding hoe je omgaat met tijdmanagement.

Jong geleerd is écht oud gedaan, in dit geval. Heb je vroeger een gestructureerde jeugd gehad met strikte bedtijden en strakke dagelijkse routines, dan gaat tijdmanagement je hoogstwaarschijnlijk een stuk soepeler af. Ook heb je dan een stuk minder concentratieproblemen. Dat hebben wetenschappers van de universiteit van Albanië geconcludeerd uit hun onderzoek.

Je leven op een rijtje hebben

Voor hun onderzoek stelden de wetenschappers 292 studenten vragen over hun opvoeding. De vragen gingen over de routines die ze als kind hadden, zoals bedtijd, tijd die ze met familie en vrienden doorbrachten en over buitenschoolse activiteiten. Je raadt het al: de studenten die meer structuur in hun leven hadden toen ze klein waren, hebben hun zaakjes beter op orde dan mensen die een minder gestructureerd leven hadden vroeger.

LEES OOK: 9 tips voor thuis werken met kids

Een stabiele basis is het halve werk

De reden is simpel, volgens professor en psycholoog Jennifer Malatras, die het onderzoek leidde. ‘Kinderen die weten wat ze van de dag kunnen verwachten, hebben een stabielere basis dan kinderen die minder routine in hun dagelijks leven hebben gehad.’ Volgens Malatras heeft een stabielere basis ook een beter effect op de psychologische gezondheid van kinderen. Zo gaan stabiele kinderen beter om met emotionele tegenslagen zoals een scheiding of sterfgeval.

Natuurlijk hebben we die stress wel nodig om te presteren: Waarom een beetje stress juist goed is >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Direct

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeite met het halen van deadlines? ‘Bedank’ daar je ouders maar voor
Sluiten