Kirsten Athmer
Kirsten Athmer Mind februari 4, 2016

Moeite met opstaan? Geef de schuld maar aan je genen!

De wekker gaat. Je kijkt op de klok: zes uur ‘s ochtends. Pff, je wenste dat je nog uren kon doorslapen, maar helaas. Met een lichaam zo zwaar als lood herrijs je uit bed. Moeite met opstaan? Altijd!

Gelukkig komt het geregeld voor dat een van je kleine bengels je uit je bed trekt, want uit jezelf opstaan? Dat is soms niet te doen. Maar geen zorgen, nieuw onderzoek suggereert dat dit (deels) komt door je genen (en je er dus (deels) niks aan kunt doen!).

Onderzoekers van 23andMe (bedrijf dat allerlei onderzoek doet naar genetische informatie opgeslagen in het menselijk DNA) bestudeerden het DNA van meer dan 89.000 mensen. Deze proefpersonen hadden natuurlijk van te voren toestemming gegeven voor het gebruiken van hun gegevens. Daarnaast vulden ze een lijst in waaruit moest blijken of zij ochtend- of avondpersonen waren.

Doel van het onderzoek was meer inzicht krijgen in de voorkeur die iemand kan hebben voor vroeg opstaan.

Ochtendmens? Nee!

Uit het onderzoek blijkt dat er vijftien locaties in het DNA zijn die kunnen uitwijzen of iemand een ‘ochtendpersoon’ is of niet.

Zeven hiervan bevinden zich nabij de genen die een rol spelen in het 24-uursritme. Hierbij kun je denken aan de volgende twee genen: HCRTR2, een gen dat in verband wordt gebracht met narcolepsie (slaapstoornis) en het gen VIP, dat een rol speelt bij het verlengen van de rem-slaap.

De overige vier genetische variaties zijn nog niet eerder in verband gebracht met de slaapcyclus.

Bron: Tumblr

Ochtendmens = laag BMI?

23andMe ontdekte ook dat mensen die graag vroeg opstaan vaak een laag BMI hebben en dat die twee zaken op één of andere manier met elkaar samenhangen. Maar hoe? Dat is nog niet duidelijk. Wel benadrukken de onderzoekers dat het ‘zijn van een ochtendmens’ te maken kan hebben met variaties in het FTO-gen, die in verband worden gebracht met obesitas.

Heb jij ook zo’n hekel aan vroeg opstaan? Laat het ons weten via Facebook!

Wil je graag meer energie krijgen in de vroege ochtend? Deze tips helpen je verder >

Reageer op artikel:
Moeite met opstaan? Geef de schuld maar aan je genen!
Sluiten