Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 25 jun 2018

Heeft je kind er moeite mee als je hem naar de opvang brengt? Deze tips helpen je!

De klassieke koala houdgreep, je kent hem wel. Je kleine afzetten bij de opvang is soms moeilijk, voor zowel je kind als voor jou.

Mocht je zoekende zijn naar wat zou helpen om het afscheid wat makkelijker te laten verlopen wanneer je je kind naar de opvang brengt, wij hebben een paar tips voor je verzameld.

1. Bevorder de connectie van je kleintje en de mensen van de opvang

De relatie die je kind met de mensen van de opvang heeft is zo belangrijk. Als hij zich comfortabel, veilig en geliefd voelt bij hen, zal hij zich meer en sneller kunnen settelen. Het is iets wat zal moeten groeien, maar je kunt dit op veel manieren helpen bevorderen. Praat met je kind over de opvang als je thuis bent, of op weg er naar toe. Laat hem zien dat jij ze ook aardig vindt door ze vriendelijk te groeten en met een warme toon met hen praat – zelfs de kleinsten pikken emotionele tonen op en krijgen daar een gevoel van geruststelling van.

LEES OOK: Door deze simpele gewoontes toe te passen zorg je ervoor dat je kind gezond eet

2. Maak er een bewust moment van

Net zoals een bedtijd-routine helpt zodat je kleintje weet dat het bedtijd is, zal een vaste routine ook ervoor zorgen dat je kind voorbereid naar de opvang gaat. Zorg dat naar de opvang gaan een routine wordt, doe alles in stapjes. Samen thuis iets uitkiezen wat je kleintje meeneemt naar de opvang om mee te spelen, onderweg bespreken wat voor leuks je kind vandaag allemaal gaat doen, samen naar binnen lopen, de medewerkers van de opvang gedag zeggen en mama (of papa) een kus geven – en dat elke keer als je je kind naar de opvang brengt. Het zal geruststellend werken en troost bieden.

3. Blijf niet hangen

Houd je vast aan de vaste routine en probeer niet te lang te blijven hangen, dat maakt het afscheid van en voor je kind juist moeilijker. Helemaal als je kleintje dan getroost wordt door een medewerker van de opvang, terwijl ‘ie jou in de buurt ziet om zich aan vast te klampen.

4. Een afscheidsscript

Als onderdeel van de opvang-routine, zal een ‘afscheidsscript’ ook helpen. Telkens wanneer je je kleintje naar de opvang brengt, moet je hem helpen op een kindvriendelijke manier te leren wanneer het tijd is om afscheid te nemen en dat je natuurlijk terugkomt om hem op te halen.

LEES OOK: Een schuldgevoel hebben als moeder is heel normaal, dit is wat we ervan leren

5. Zeg altijd gedag

Hoe verleidelijk het ook is om de deur uit te glippen wanneer je kleintje wordt afgeleid en al lekker zit te spelen, het kan het juist moeilijker voor hem maken wanneer ‘ie ineens beseft dat je weg bent. Neem altijd ‘afscheid’, ook aan de allerkleinsten.

6. Neem iets mee van huis

Iets meenemen van huis waar je kleine mee kan spelen op de opvang, een knuffel of speeltje bijvoorbeeld, zal je kind helpen kalmeren.

7. Bouw het geleidelijk op

Als je kleintje voor het eerst naar de opvang gaat, kun je zeker tranen verwachten. Je moet je kind daarin helpen bij het kiezen van een opvang waar hij (en jij) zich het meest comfortabel bij voelt. Oriëntatiebezoeken worden aangeraden. Probeer ook een paar dagen met je kind mee te gaan en daar in het begin, terwijl jij nog even koffie drinkt, 20 minuten te laten. Vervolgens kun je met halve dagen naar de opvang beginnen en dat opbouwen tot volle dagen naar de opvang.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Heeft je kind er moeite mee als je hem naar de opvang brengt? Deze tips helpen je!
Sluiten