Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Eten 22 mrt 2015

Moestuin: de trend van dit jaar, doe mee!

Bij de appie krijg je pakketjes bij de boodschappen om een moestuin te beginnen en op televisie zijn er programma’s als ‘Van Hollandse Bodem’ en ‘Maartens Moestuin’. Je kunt er niet meer om heen, de moestuin is in!

Gezonder en leuker dan zelf je eigen fruit en groenten verbouwen, wordt het niet. Je weet op deze manier zeker dat er niets geks mee gebeurt (althans, zolang je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt) en in aanraking komen met de natuur is heel goed voor je gezondheid!

Maar hoe werkt dat precies… een moestuin? Waar moet je beginnen en waar moet je op letten? Volg deze 6 stappen voor jouw nieuwe moestuin:

Stap 1: Wat wil je gaan verbouwen en hoeveel?

Je moet hierbij natuurlijk wel nadenken over de grootte van je tuin. Tien kroppen sla verbouwen op een balkon wordt een beetje lastig. Het meeste fruit groeit aan bomen, afgezien van roodfruit dat groeit aan struiken en druiven komen in de vorm van een klimplant. Kruiden kun je telen in potten en de meeste groenten moeten in de grond. Houd ook rekening met de oogstperiodes, zodat er niet één maand is waarin je alles oogst en je de rest van het jaar niets hebt.

Stap 2: Vind de juiste plek

Het aller belangrijkste van de goede plek is zon. Te veel wind en ongeschikte grond kun je meestal iets aan doen, maar zon heb je of heb je niet.

Stap 3: Ga op zoek naar bakken en rasters

Het ligt er natuurlijk aan wat je gaat verbouwen, maar hoogstwaarschijnlijk heb je nog niet alles in huis. Het makkelijkst is om je moestuin in een bak te doen, met of zonder bodem. Hangt af van het feit of je al aarde hebt in de tuin of niet. Heb je wel aarde dan zet je de bak zonder bodem er boven op, heb je geen aarde dan neem je gewoon een dichte bak. Je kunt in beide gevallen worteldoek onderin doen, want dat scheelt weer onkruid wieden. Vervolgens kun je je bak opdelen met een raster, die je zelf van latjes of bamboe kunt maken. In ieder raster komt dan een ander soort groente of fruit.

Bron foto: Makkelijke Moestuin in A’dam

Stap 4: Zaai of plant je moestuin

Je kunt kiezen voor zaadjes of voor een wat grotere plant, die je bijvoorbeeld uit het tuincentrum haalt. Als je voor zaadjes kiest, plant ze dan eerst binnen, om ze vervolgens naar buiten te verplaatsten. Ze groeien sneller door de warmte binnen en zo komen er ook geen insecten bij.

Stap 5: Moestuin bijhouden

Gooi er regelmatig wat mest op en zorg voor voldoende water. Als je veel last hebt van ongedierte kun je er gaas op leggen en als dat niet helpt kun je er een kas omheen bouwen.

Stap 6: Oogsten

Als je het goed gedaan hebt, kun je iedere zomer- en nazomermaand iets oogsten. Belangrijke tip is: laat je verbouwde producten niet te groot worden, want dan wordt de smaak minder. Pluk ze op het juiste moment.

Deze 10 groenten kun je opnieuw planten als je ze gegeten hebt.

Reageer op artikel:
Moestuin: de trend van dit jaar, doe mee!
Sluiten