Marleen Staal
Marleen Staal Kinderen 11 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Moet je je baby eigenlijk wel laten boeren na elke keer voeden?

Boeren heeft een praktische functie, niet alleen voor ons, maar ook voor de allerkleinsten. Het zorgt er namelijk voor dat er bij baby’s lucht vrijkomt dat vastzit. Dat kan namelijk erg pijnlijk zijn en door te boeren kan dat heel verlichtend zijn. 

Baby laten boeren

Toch betekent dit niet dat je je baby standaard na elke voeding moet laten boeren. Hoe hard je ook klopt of wiegt, soms komt er geen boertje vrij. Dat is niet erg, het hangt helemaal van de bouw van je kindje af hoeveel lucht hij naar binnen hapt bij het voeden en of een boer dus nodig is.

Hoe weet je dan wanneer je jouw baby wel of niet moet laten boeren? Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Kijk goed naar wat je baby doet tijdens en na het voeden. Is er sprake van de volgende klachten en situaties? Dan is het altijd verstandig om na he voeden te boeren.

  • Spuugt je baby na de voeding? Dan kan er iets dwars zitten. Een boertje kan hierbij helpen.
  • Als je babu na het voeden huilerig is of onrustig blijft, dan kan een boertje verlichting geven.
  • Heeft je baby erg gulzig gedronken? Dan is de kans groot dat hij of zij veel lucht binnen heeft gekregen.
  • Trekt je baby moeilijk gezichten, dan is dit vaak een teken dat er iets dwars zit.
  • Wanneer je baby niet meer wilt drinken kan een boertje tussendoor helpen. Daardoor komt er ruimte vrij en kan je kindje weer meer drinken.

Flesvoeding vs. borstvoeding

Het maakt niet uit of je baby fles- of borstvoeding krijgt. In beide gevallen kan je kind teveel lucht binnen krijgen. Dat heeft onder andere te maken met het goed aanleggen.

Of het nu je borst is of de fles, wanneer je kindje niet goed hapt kan dat ervoor zorgen dat door het gebrek aan vacuüm automatisch ook meer lucht mee komt.

Zeker kleine kindjes die net leren drinken, hebben hier last van. Oefening baart kunst dus blijf samen zoeken naar houdingen en manieren waarop je kind wel goed kan aanleggen.

Hoe moet je boeren?

Om je kindje goed te laten boeren, bestaan er verschillende manieren. Zo kun je het op de klassieke manier doen, staand met het hoofdje van je baby op of over je schouder. Door zachtjes te kloppen op het ruggetje en zelf mee te wiegen, help je de lucht naar boven te komen.

Je kan ook zittend je baby laten boeren. Dit doe je door je baby met de borst op je ene arm te laten leunen en met je andere hand over het ruggetje te kloppen.

Blijf proberen

Als het boeren niet gelijk van een leien dakje gaat, geen paniek. Het kan soms helpen om je baby na het voeden eerst even te laten bijkomen. Het beste is – wanneer het eten is gezakt – om hem of haar even op het buikje te leggen. Probeer het daarna nog een keer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme