Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 8 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Moet je kinderen laten winnen met spelletjes? Een psycholoog legt uit

Hoe gezellig is het om samen met je kind een spelletje te spelen? Maar er komt een punt dat je moet beslissen: ga je zelf voor de overwinning of gun je dat plezier aan je kind? Kortom, moet je je kind laten winnen?

Ja, we doen het allemaal wel eens: je kind laten winnen met een spelletje. Het is leuk als ze blij zijn en soms heb je gewoon geen zin in een sip gezicht van je koter. Is dat de juiste aanpak? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Kind laten winnen of leren omgaan met tegenslagen?

Onderwijspsycholoog Lyn Fry vindt het in elk geval een slecht idee om kinderen áltijd te laten winnen, terwijl ze dat eigenlijk niet verdiend hebben. Dat legt hij uit aan het Engelse tijdschrift Mirror. De belangrijkste reden? ‘Het leven werkt ook niet zo.’

In het interview zegt Fry het volgende: ‘Als een kind altijd ‘wint’, zal het nooit leren omgaan met tegenslagen. Een ouder moet zijn kind juist klaarstomen om een gesocialiseerd volwassen persoon te worden, en leren hoe het moet omgaan met tegenslagen.’

Schadelijke gevolgen

Het lijkt misschien onschuldig om je kind te laten winnen, en je kunt denken ‘ach, het is maar een spelletje’, maar je kind áltijd laten winnen is niet aan te raden. Niet alleen voor je kind, stelt Fry, maar ook voor de relatie met je kind.

‘Een kind moet een ouder zien als iemand die de controle heeft. Als kinderen denken dat zij degene zijn die de controle hebben, kunnen het in enkele gevallen angstige mensen worden. Ze moeten weten dat een ouder kan inspringen, en sterk kan zijn wanneer nodig.’

Een toneelstukje

Oké, ouders moeten dus de controle houden. Betekent dit ook dat het slecht is als je kinderen winnen? Nee. Integendeel zelfs. Als de winst eerlijk verdiend is, dan is dat hartstikke goed. Maar, zo stelt Fry, een kind weet echt wel wanneer het niet rechtmatig gewonnen heeft. En het probleem is: ze zullen geen trots voelen als ze weten dat je een toneelstukje hebt opgevoerd.

Waarom zijn we überhaupt geneigd om kinderen te laten winnen, en kiezen we niet voor onszelf? Tegen Mirror zegt Fry het volgende: ‘Ik denk dat ouders een andere relatie willen met hun kinderen dan in het verleden. Vroeger waren dingen vaak meer autoritair en zeiden ouders gewoon ‘doe wat ik zeg’. Tegenwoordig willen ouders een minder confronterende relatie met hun kinderen.’

Op zich niets mis mee, maar volgens Fry zijn er wel een aantal maatschappelijke regels die ouders hun kinderen moeten meegeven. Eén daarvan is hoe je omgaat met winst en verlies. Hoe je ze dat op de juiste manier leert? De volgende tips kunnen je misschien helpen.

Kies een gepast spelletje

Een spel dat bedoeld is voor kinderen van tien jaar en ouder is natuurlijk niet leuk voor een zesjarige. Kies daarom een spelletje dat matcht bij hun leeftijd. Het liefst ook een spel waarbij ze écht de kans hebben om te winnen. Heeft je kind een uitmuntend geheugen, dan is kwartet bijvoorbeeld een goede optie.

Laat je kind winnen én verliezen

Volgens Fry raken kinderen verveeld als ze de eerste paar rondjes van een spel verliezen. Ze raadt daarom aan om kinderen eerst een keer te laten winnen, om ze vervolgens op een eerlijke manier te verslaan. Zo leren ze hoe het is om te winnen én te verliezen.

Wees een goed rolmodel

Kinderen zijn een kei in het spiegelen van gedrag, dus het is belangrijk dat je als ouder het goede voorbeeld geeft. Als je verliest, zeg dan iets als ‘Ah, wat jammer. Ik zal beter mijn best moeten doen’. Hiermee laat je ze zien dat je het jammer vindt dat je verloren hebt, maar dat het niet het einde van de wereld is.

Ouderwets gezellig: 5 x spelletjes spelen met het hele gezin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme