Janne Vogel
Janne Vogel Opvoeden 24 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Wauw: deze fotoserie over mom-shaming zet je aan het denken

Fotograaf Abbie Fox is een expert in het uitlichten van de alledaagse problemen waar moeders tegenwoordig tegenaan lopen. Ze ging onlangs viral met fotoserie Fed is Best, en maakt nu weer veel los, met haar fotoserie over mom-shaming.

We hebben namelijk allemaal wel iets over de opvoeding van een ander te zeggen, en dat slaat eigenlijk drie keer nergens op. Deze serie laat zien hoe bizar hard we voor elkaar zijn, iedere dag weer.

Bekentenissen

Op de foto’s die Abbie nam zijn kinderen te zien, die bordjes omhooghouden met de meest uiteenlopende ‘bekentenissen’. Ze geven toe dat hun moeder koffie dronk tijdens de zwangerschap, dat ze bewust flesvoeding hebben gekregen, en dat ze langer (véél langer) tv kijken dan hun moeder in gezelschap toe wil geven. ‘Ja, en?’, denk je nu misschien. Maar waarschijnlijk weet je dondersgoed dat moeders een hoop op elkaar aan te merken hebben. Abbie wil met haar fotoserie een einde maken aan de strijd die moeders constant voelen. Achter alle foto’s zit de boodschap: we voeden onze kinderen allemaal anders op, en dat is oké.

LEES OOK: John Legend is een held: hij zet de mom-shamers op hun plek. En hoe!

Mom-shaming

Mom-shaming zou absoluut geen invloed moeten hebben op de keuzes die je maakt, als die voor jou het beste voelen. Toch is het lastig om je volledig af te sluiten voor mom-shaming; vervelende opmerkingen en blikken komen toch binnen. ‘Ik zie mezelf graag als een activist’, vertelt Abbie. ‘Ik haat het dat we soms zoveel shit over ons heen krijgen. Ik haat het dat we verbaal worden aangevallen als we voor ons gezin de juiste keuzes maken.’ Abbie heeft zelf drie kinderen en heeft veel te maken gehad met mom-shaming. Haar ‘vriendinnen’ hadden een hoop kritiek op de keuzes die ze maakte – slaaptraining, bijvoorbeeld, of kolven, in plaats van directe borstvoeding. Toen ze later op een forum las dat mom-shaming iets is waar veel vrouwen mee te maken hebben, besloot ze de fotoserie in elkaar te zetten als support.

Heilig boontje

Tijdens de shoot kwam Abbie erachter dat ze zelf ook geen heilig boontje is. Het eindresultaat was het dubbel en dwars waard, omdat ze zich realiseerde dat ook zij andere moeders weleens ‘mom-shamede’, zonder dat ze het zelf doorhad. ‘Ik vond het belachelijk dat sommige kinderen een tuigje droegen, totdat mijn zoon het op een rennen zette in drukke winkelcentra’, legt ze uit. ‘Ik vond het raar dat moeders hun kinderen langer dan een jaar borstvoeding gaven, totdat ik het zelf niet langer dan 3 maanden kon doen, en zou wíllen dat ik het langer had gedaan.’

Hieronder zetten we de mooiste plaatjes uit de shoot voor je op een rijtje. Wij zijn fan van de positieve boodschap die de serie met zich meebrengt, go Abbie!

auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babble

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme