Persoonlijk 6 jul 2018 wpkadmin

Waarom elke moeder een ‘momcation’ nodig heeft

Net zoals bij een gewone baan, heb je ook van ‘moeder zijn’ soms een break nodig. Natuurlijk ben je voor altijd moeder, in elke vezel van je lichaam, maar je bent ook nog gewoon jij. En jij hebt ook vakantie nodig.

Als moeder bouw je geen vakantie-uren op. Was het maar zo’n feest. Dan had je al genoeg overuren gedraaid om vier jaar lang cocktails te drinken op Curaçao. Waar zit de pauzebutton als je hem nodig hebt? Nou, die maak je zelf. Als jij een break nodig hebt, neem ‘m. Ook als je net een nieuwbakken moeder bent.

LEES OOK:12 Zogenaamde “me time-momenten” waar je als moeder van geniet

Momcation: mama is weg

Het is logisch dat de eerste weken en maanden de baby vooral in jouw armen ligt. Door borstvoeding, een hang naar jouw aandacht of simpelweg omdat papa na een week verlof alweer dagelijks op kantoor zit.

Als je kleintje oud genoeg is om wat meer los te komen van mama, is het goed om er soms ook helemaal niet te zijn. Even lekker op vakantie met jezelf of vriendinnen. Jij komt weer wat meer in balans door te herontdekken wie je ook alweer bent zonder baby, wat je interesses zijn en wat je nog meer wilt in het leven. En je kind leert al op vroege leeftijd om naar beide ouders te vragen als het iets nodig heeft.

Vaderlief kan op zijn beurt hierdoor ook beter in zijn ouderrol kruipen – iets wat hij misschien wel heeft gemist tijdens die eerste weken – , als jij als moeder even weg bent. Kortom: voor alle alledrie (of het hele gezin als je ouder bent van meer kids) is een momcation best wel goed.

Houd het behapbaar

Schreeuwt er iets van binnen dat je hier helemaal nog niet klaar voor bent of roept de rest van het gezin moord en brand bij het horen van dit plan? Begin met kleine stapjes. Je hoeft niet gelijk een tiendaagse wandelreis door de bergen van Timboektoe te boeken om jezelf te vinden.

Begin met een middag en werk toe naar een weekendje weg in Nederland. En als dat lukt, kijk dan pas eens naar een ‘echte’ vakantie. Bouw het op zodat iedereen en ook jij kan wennen aan deze omschakeling.

LEES OOK:Column: Houd hier rekening mee als je voor het eerst zonder je kind op vakantie gaat

Thuiskomen

Ben je eenmaal die drempel – letterlijk en figuurlijk – over, dan zul je zien dat je er ook echt van gaat genieten. En ook thuis komt alles goed, als je het maar loslaat. Natuurlijk komt aan alles een eind, ook aan een momcation, maar ook dat is niet erg. Thuiskomen als iedereen je heeft gemist en in een huis dat het prima heeft gered zonder je, is heerlijk. Het geeft motivatie voor een volgende keer, je staat wat relaxter in het leven en je leert je kinderen dat mama er soms ook niet is.

Als je kids dit al vroeg leren, zullen ze ook minder afhankelijk van één ouder worden, waardoor de druk van het ouderschap beter is verdeeld. Resultaat? Op de lange termijn ervaar je de positieve gevolgen van zo’n momcation doordat je ook je eigen ding kunt blijven doen. En daar groei je weer van als mens.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom elke moeder een ‘momcation’ nodig heeft
Sluiten